Zoeken

North West 200: Glenn Irwin wint ingekorte Superbike race

18 mei 2019
Voor het tweede jaar op rij heeft Glenn Irwin de eerste Superbike race van de North West 200, die vanwege het slechte weer pas laat in de middag kon worden verreden en tot 4 ronden was ingekort, op naam geschreven. De Quattro Plant Kawasaki coureur bleef op de streep teamgenoot James Hillier en Conor Cummins nipt voor.

Voor een tijdje zag het er naar uit dat de tweede racedag van de North West 200 de zware superbike machines niet in actie zouden komen, vanwege de extreem slechte weersomstandigheden, maar tegen het eind van de middag kregen de Superbikes groen licht voor een van 7 tot slechts 4 ronden ingekorte race, zonder Peter Hickman en Dean Harrison die beide in de opwarmronde onderuit waren gegaan. 

Winnaar van de laatste drie Superbike races Glenn Irwin nam bij de start kopstart in de racevoor Alastair Seeley op de Ducati Panigale V4R, die bij Primrose Hill de leiding in de race nam. Vanuit de slipstream nam Irwin de leiding weer terug, waarna de 24-voudig North West 200 winnaar ook door Irwin's teamgenoot James Hillier voorbij werd gevlogen. 

James Hillier, die bij de start vriend en vijand had verbaasd door niet met zijn Superbike maar met zijn Superstock machine van start te gaan, ging nog een stap verder en ging ook Irwin voorbij om de leiding te nemen in de race, maar dat zette zijn teamgenoot wel op scherp. Conor Cummins had zich inmiddels hersteld van zijn slechte start, Alastair Seeley voorbij gegaan en de jacht op Irwin en Hillier ingezet, terwijl Seeley de Padgett's Honda coureur moest laten gaan en zelfs terug zou vallen naar de vijfde plaats achter Derek Sheils

Drie ronden lang hield Hillier de leiding in de race, met in zijn kielzog Irwin en Cummins, en leek op weg naar zijn eerste North West overwinning ooit, maar dat was gerekend buiten Irwin die, na eerst met Cummins te hebben afgerekend, in de laatste ronde de slipstream gebruikte om Hillier voorbij te gaan. 

Hillier viel zelfs terug naar de derde plaats achter Conor Cummins, maar vocht zich briljant terug richting Metropole, waar ze gedrieën op de bocht afstormen en Hillier met een prachtige move weer de leiding in de race neemt. 

Bij de Juniper chicane gaat een verbeten Irwin echter Hillier weer voorbij, Hillier doet nog een laatste poging voor de laatste bocht, maar Irwin houdt de leiding en wordt daarmee met een miniem verschil van 0.163 seconde als winnaar afgevlagd. Op drietiende seconde van Hillier gaat de derde en laatste podiumplaats naar Conor Cummins.

North West 200, uitslag Superbike:

1 Glenn IRWIN, Kawasaki – Quattro Plant Wicked Coatings, 19:15.350, 111.364
2 James HILLIER, Kawasaki – Quattro Plant Wicked Coatings, 19:15.513, 111.348
3 Conor CUMMINS, Honda – Milenco by Padgett’s Motorcycles, 19:15.811, 111.319
4 Derek SHEILS, Suzuki – Burrows Eng/RK Racing, 19:25.192, 110.423
5 Alastair SEELEY, Ducati – Be Wiser Ducati, 19:35.110, 109.491