Zoeken

Zwarte dag Dakar: Pierre Cherpin bezwijkt aan verwondingen

15 januari 2021
De 43e Dakar rally heeft toch nog een zwarte rand gekregen. Tijdens zijn vlucht naar Frankrijk is priverijder Pierre Cherpin komen te overlijden. De 52-jarige Fransman was tijdens de zevende etappe ten val gekomen en per helikopter naar het ziekenhuis gevlogen, waar een noodoperatie werd uitgevoerd.

De legendarische winst van Honda, dat voor het eerst sinds 1987 een 1-2 overwinning in de Dakar heeft gerealiseerd, werd de laatste dag van de 2021 Dakar rally overschaduwd door het trieste bericht dat Pierre Cherpin tijdens zijn repatriëring naar Frankrijk aan zijn verwondingen was bezweken. 

Cherpin was op zondag 10 januari tijdens de zevende etappe, de dag dat drievoudig Dakar winnaar en legende Hubert Auriol na een lang ziekbed was overleden, onderweg van Ha'il naar Sakata gecrasht en met de reddingshelikopter naar het ziekenhuis gebracht, waar een noodoperatie moest worden gedaan.

Naast zwaar schedel en hersentrauma had de 52-jarige Husqvarna rijder, voor wie het de vierde Dakar was, gebroken ribben en waren zijn longen ingeklapt. Zijn toestand werd als ernstig, maar stabiel omschreven. 

Op 14 januari zou Cherpin naar Frankrijk zijn gerepatrieerd. "Tijdens de transfer met een medisch vliegtuig is Pierre Cherpin aan de gevolgen van zijn verwondingen bezweken", was het treurige nieuws van de organisatie. 

Cherpin is het eerste dodelijke slachtoffer van de 43 Dakar. Vorig jaar kwam de achtste etappe te vervallen nadat Paulo Gonçalves in de zevende etappe was gecrasht en nog diezelfde dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweek.