Zoeken

Mirjam Pol wint Hongarije Baja 2021

9 augustus 2021
Mirjam Pol had zich geen betere generale voor de 2022 Dakar rally kunnen wensen. De 38-jarige Husqvarna rijdster schreef het afgelopen weekend de Hongarije Bana 2021 op naam en voert het damesklassement in het wereldkampioenschap aan.

Door een verschuiving in het keuringsschema kreeg motorrijdster Mirjam Pol voorafgaand aan de Hongarije Baja 2021 tijd en ruimte voor een shakedown, een afgebakend terrein waar voertuigen worden getest. “Het leek in eerste instantie erg rommelig te gaan bij de shakedown maar uiteindelijk had ik genoeg tijd om te testen. Ik kon genoeg rondes rijden om de motor en de vering uit te proberen. Ik ben tevreden!”, liet Pol vanuit Hongarije weten.

Zaterdag reed ze met startnummer 7 de eerste wedstrijd hoofdzakelijk op militair terrein, een ondergrond met erg veel gaten, greppels en stenen. Pol over de eerste dag: “Het liep lekker vandaag, ik heb zo hard gereden als ik kon. Het was inderdaad wel erg oppassen en uitkijken. Ik ben wel blij dat ik naar mijn gevoel geluisterd heb en gewoon op mijn roadbook heb gereden. Van de markering op de route zelf was weinig terug te vinden alles was ook al omvergereden. Maar zo kan ik me mooi weer concentreren op het rijden op een roadbook.”

“Wel jammer, hoor!”, laat Mirjam Pol weten als ze beseft dat op de tweede wedstrijddag de laatste proef geannuleerd is. “Vandaag ging het de eerste 40 kilometers supersnel en ik kon echt prima meekomen. Daarna werd het terrein wederom erg tricky met veel stenen en vooral gaten en jumps. En die gaten en jumps volgden elkaar af en toe zo snel achter elkaar op! Als je tien van de jumps achter elkaar hebt en je landt tegen de volgende sprong aan, dan wordt het best tricky. Dat laatste gedeelte lag mij niet zo. Maar goed, dat zijn dan wel de specials waarin ik veel dingen kan testen en uit kon proberen. En dat is voor mij ook een belangrijk onderdeel in de voorbereiding richting Dakar 2022.”

World Cup als voorbereiding op Dakar
Pol gebruikt haar deelname aan de World Cup Baja 2021 vooral als voorbereiding op haar deelname aan Dakar 2022, de zwaarste rally ter wereld. Op dit moment voert de Nederlandse motorrijdster het damesklassement aan in het wereldkampioenschap. Na de laatste proef is duidelijk dat Mirjam Pol ook de Hongarije Baja op haar naam wist te zetten.