Zoeken

Cross-country rally krijgt WK status

17 juni 2021
Na een online stemming door haar leden vorige week, heeft de World Motor Sport Council (WMSC) de volledige WK-status toegekend aan de cross-country rally discipline van de FIA.

Het nieuwe Wereldkampioenschap wordt in 2022 gelanceerd in combinatie met een overeenkomst met Amaury Sport Organization (ASO), die de exclusieve promotor van het kampioenschap zal worden voor een periode van vijf jaar. Een mijlpaal in de ontwikkeling die verdere groei van deze spectaculaire discipline moet ondersteunen. 

De legendarische Dakar Rally zal het begin inluiden van dit nieuwe tijdperk in de cross-country rallysport, aangezien het passend de openingsronde van het FIA Wereldkampioenschap 2022 wordt.

Als onderdeel van de nieuwe overeenkomst zullen de sport- en technische reglementen van de FIA ​​en ASO op elkaar worden afgestemd, wat zorgt voor consistentie voor deelnemers over alle evenementen. 

De FIA ​​ontwikkelt ook technische voorschriften voor nieuwe, alternatieve en experimentele technologieën binnen de discipline, in overeenstemming met haar milieustrategie om klimaatactie, technologie en innovatie en duurzame praktijken te ondersteunen. Dit zal de ultieme uitdaging blijken te zijn in een discipline waar de actie plaatsvindt in enkele van de meest afgelegen en ruige omgevingen ter wereld.

FIA-president Jean Todt: 
"Ik ben verheugd over het resultaat van lange en vruchtbare gesprekken met A.S.O., dat de promotor wordt van het FIA World Rally Championship voor cross-country rallysport, met een kalender waarop de beroemde Dakar is opgenomen."

 
Yann Le Moënner, CEO van Amaury Sport Organisation: 
"In een tijd waarin de cross-country een fundamentele transformatie ondergaat, is de oprichting van een FIA Wereldkampioenschap uitstekend nieuws voor de ontwikkeling van onze discipline. 
Als exclusieve promotor is ASO er trots op de Dakar Rally te integreren in de FIA ​​WK-kalender en zal zich inspannen om de evenementen te promoten om de technische expertise van de autofabrikanten die deelnemen aan deze rally's in extreme omstandigheden beter te laten zien. 
Het WK zal hen vergezellen bij de geleidelijke overgang naar alternatieve energie, waarbij de FIA ​​categorieën en classificaties die specifiek zijn voor deze nieuwe technologieën in de technische reglementen integreert. 
Door het FIA Wereldkampioenschap zullen coureurs, fabrikanten en organisatoren ook het hele jaar door profiteren van de exposure, toenemende media-aandacht voor de discipline haar publiek wereldwijd.”
 
De compacte kalender voor 2022, die later dit jaar wordt aangekondigd, zal naar verwachting maximaal vijf ronden bevatten, waaronder de Dakar Rally, met evenementen die nog openstaan ​​voor T1-, T2-, T3- en T4-voertuigen. Met name de T3- en T4-categorieën zullen ook profiteren van de verdere ontwikkeling in het kader van deze overeenkomst, en nieuwe FIA-voorschriften voor T5 Prototype Trucks zullen voor 2022 worden gepubliceerd, waardoor de inclusiviteit van alle voertuigcategorieën voor professionals en amateurs in het Wereldkampioenschap wordt gegarandeerd.
 
FIA World Championship-titels zullen worden toegekend aan de overall winnende coureur, bijrijder en fabrikant, terwijl nieuwe FIA ​​Championship-titels zullen worden geïntroduceerd voor alle andere categorieën, inclusief een fabrikantentitel in zowel T4 als T5.
 
Dit nieuwe wereldkampioenschap cross-country wordt het zevende onder FIA-bestuur en voegt zich bij het FIA Formula One World Championship, het FIA World Rally Championship, het FIA World Endurance Championship, het FIA World Rallycross Championship, het FIA Formula E World Championship en het FIA Karting.