Zoeken

ASO maakt 2021 Dakar route bekend

12 juni 2020
ASO, de Franse organisatie van de roemruchte Dakar rally, heeft de route voor de komende 43e editie bekend gemaakt. De 2021 Dakar rally is van 3 t/m 15 januari 2021 en begint en eindigt in Jeddah, met een rustdag op 9 januari in Ha'il. Voor de 2021 editie heeft OSA een aantal veranderingen doorgevoerd, waaronder de launch van Dakar Classic, met voertuigen uit de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw.

Hoofdstuk 3, zo werd de move van Zuid-Amerika naar Saudi Arabië het afgelopen jaar genoemd (met Afrika hoofdstuk 1 en Zuid-Amerika hoofdstuk 2) van de geschiedenis van de Dakar is nu in volle gang. 

Na de eerste editie afgelopen januari in het Midden-Oosten, gaan de deelnemers en de teams terug naar Saoedi-Arabië om de woestijnen van het land verder te verkennen. De route die is ontworpen voor de editie van 2021 is een lusparcours dat begint en eindigt in Jeddah, met een rustdag in Ha'il, de plaats waar de Saoedische rally-raid-gemeenschap elk jaar samenkomt. 

De exacte routes zijn nog niet bekend, volgens de ASO zal het bivak weliswaar enkele van dezelfde plaatsen aandoen als vorig jaar, maar zullen de specials 100% nieuw zijn. Bij de 2021 editie zal de focus nog meer op navigeren worden gelegd. Roadbooks worden nu 's ochtends vlak voor de start van elke special uitgereikt, welke voor sommige categorieën digitaal zullen zijn. 

Verder zijn de regels aangepast om de voertuigen te vertragen om de race nog veiliger te maken. Geluidswaarschuwingen bij het naderen van moeilijke secties, het definiëren van "langzame zones", de vermindering van het aantal beschikbare banden voor motorrijders en het verplichte gebruik van airbagvesten zullen de risico's helpen beperken.


 
De Dakar 2021 maakt ook een trip down memory lane met de lancering van de Dakar Classic. Parallel aan de hoofdrace wordt een duurzaamheidstest gehouden voor voertuigen die vóór de jaren 2000 deelnamen aan de Dakar of andere grote rally-raid-evenementen. De auto's en vrachtwagens die de legende van de Dakar hebben gecreëerd, maken een comeback ... op tijd voor hoofdstuk 3!