Zoeken

2020 Dakar naar Saudi Arabie

26 april 2019
Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het officieel: de 42e editie van de Dakar rally wordt in Saudi Arabië verreden, zo heeft de organisatie gisteren bekend gemaakt. Het nieuws heeft op social media geleid tot een storm van kritiek.

Dat de Dakar rally in Zuid-Amerika geen lang leven meer beschoren was had iedereen wel zien aankomen. Nadat de andere landen hadden afgehaakt werd de afgelopen editie volledig verreden in Peru, waardoor noodgedwongen de rally tot slechts 2 weken werd ingekort. 

De afgelopen editie ging dan ook het hardnekkige gerucht dat de 2019 editie wel eens de laatste in Zuid-Amerika zou kunnen zijn en dat de Dakar rally naar Azië zou worden verplaatst, waarbij landen als China en Saudi Arabië werden genoemd. 

Saudi Arabië is het 30e land dat de Dakar zal aandoen, na 3 landen in Europa, 21 in Africa en 5 in Zuid-Amerika. Het is voor het eerst dat de Dakar rally het Midden Oosten zal aandoen. 

Tijdens de persconferentie werd de 42e editie van de Dakar rally aangekondigd als Hoofdstuk 3 van de roemruchte rally, die voor het eerst in 1979 werd verreden. Drijvende kracht achter de rally, die toen nog Parijs-Dakar heette, was de Fransman Thierry Sabine die in 1977 in de Libische woestijn was verdwaald tijdens de Abidjan-Nice rally en zich ten doel stelde iedereen de kans te geven de woestijn te temmen.

Vlak voor de start van de 30e editie in Lissabon wordt de organisatie door de Franse overheid geïnformeerd over terroristische dreigingen, waarop de rally wordt geannuleerd en het jaar erop naar Zuid-Amerika wordt verplaatst, dat elf jaar lang de gastheer van de roemruchte rally is geweest. 

Met de switch naar Saudi Arabië gaat de Dakar rally dus beginnen aan een nieuw hoofdstuk. De start van de rally vindt plaats in Jeddah, het economische hart van het land, waarna het meer dan 9.000 kilometer lange avontuur begint. In Riyadh is een rustdag, de finish is in Al Qiddiya. 

Dat de organisatie voor Saudie Arabië heeft gekozen is bij veel fans wereldwijd echter niet in goede aarde gevallen. "Dus je gaat naar een land waar vrouwen geen rechten hebben en waar ze nog steeds mensen vermoorden, puur voor het geld. Je zou je moeten schamen," is een van de vele reacties op social media. En daar kunnen wij ons alleen maar bij aansluiten, te triest voor woorden dat de organisatie heeft gekozen voor een land dat het niet zo nauw neemt met mensenrechten. Thierry Sabine zou zich in z'n graf omdraaien.