Zoeken

Tech3 met KTM in zee

10 maart 2018
Met de aankondigde breuk van Tech3 en Yamaha zeiden we het al, maar nu is het officieel: Tech3 gaat het volgende seizoen met KTM in zee. Door de deal met Tech3 komen er het volgende seizoen in de MotoGP 4 KTM RC16 machines aan de start.

Het was hét onderwerp van gesprek tijdens de laatste wintertest in Qatar, de bom die Tech3 baas Hevé Poncharal had laten vallen met de aankondiging na bijna 20 jaar te gaan breken met Yamaha, omdat het team iets was aangeboden waarvan hij altijd had gedroomd en waar geen nee tegen kon worden gezegd.

Dat 'iets' was gelijkwaardig materiaal als de fabriekscoureurs, zoals HRC dat met Cal Crutchlow en Ducati dat met Danilo Petrucci doet. De coureurs staan direct bij de fabriek onder contract, de teams beschikken over exact hetzelfde materiaal als het fabrieksteam. 

Zo niet bij Yamaha, dat Tech3 altijd afscheepte met materiaal van het jaar ervoor, ondanks de enorme successen die door het Franse team in de loop der jaren zijn behaald. Afgelopen wintertest postte Tech3 coureur Johann Zarco zelfs de allersnelste tijd, op een 2016 M1.

Hoewel tijdens de aankondiging van Poncharal te gaan breken met Yamaha de nieuwe deal nog niet uit de doeken werd gedaan (en door Tech3 opmerkelijk genoeg nog steeds niet is gedaan, de deal is deze week door KTM bevestigd), was het niet moeilijk te raden welk merk dat zou zijn: KTM's grote baas Stefan Pierer had al verklaard in 2019 met een tweede team te willen rijden in de MotoGP. Een tweede team dat over exact hetzelfde materiaal zal beschikken als het Red Bull Factory Team.

De deal tussen KTM en Tech3 lijkt een win-win situatie voor beide partijen te zijn. Tech3 krijgt eindelijk de steun, waardering en materiaal wat het al jaren verdiend en KTM kan met 2 teams de ontwikkeling van de RC16 versnellen. Tech3 heeft sinds de komst van de vierkanten in de MotoGP in 2002 enorm veel ervaring opgedaan, waar KTM dankbaar gebruik van maken kan.

Met Tech3 als tweede team is de droom van Pierer weer een stap dichtbij te komen: wereldkampioen worden in de MotoGP, naar eerder in de Moto3 en nu in de Moto2 dominant te zijn. Als enige fabrikant is KTM in alle drie de raceklassen actief.

Pit Beirer, KTM Motorsport directeur):
We zijn erg blij om vanaf 2019 in de MotoGP onze krachten te bundelen met Tech3. Het team heeft vele jaren ervaring en grote resultaten in dit kampioenschap bereikt. Hun professionele structuur zal ons nog sterker maken. Vier KTM RC16 machines op de grid is ook een volgende grote stap voor ons, zowel wat ontwikkeling van onze MotoGP machine als het uitbreiden van de KTM structuur in de paddock betreft. Van de Red Bull Rookies tot de MotoGP is er een helder pad naar de top. Wij kijken uit naar de start van een geweldige samenwerking en ik ben Hervé Poncharal dankbaar voor zijn toekomstige vertrouwen in KTM.