Zoeken

Tech3 KTM volgend jaar zonder Red Bull?

24 september 2020
Sinds de lancering van het tweede team onder de vlag van Tech3 afgelopen jaar waren de 4 KTM's in de MotoGP van Red Bull sponsoring voorzien - waarmee de gelijkwaardigheid van alle 4 de machines moest worden onderstreept. Dat zou volgend jaar wel eens kunnen veranderen, nu Red Bull heeft aangegeven het Tech3 team niet meer te willen sponsoren.

Het gerucht gaat al sinds de tweede Grand Prix van de back-to-back op de Red Bull Ring, die als GP van Steiermarken de geschiedenis in is gegaan, dat Red Bull na 2 jaar het Tech3 MotoGP team van Hervé Poncharal gaat verlaten. Alle betrokkenen hielden weliswaar de lippen stijf op elkaar, maar het nieuws heeft inmiddels ook de IRTA 'Teambond' en MotoGP promotor Dorna bereikt. 

De geplande scheiding komt enerzijds als een verrassing, maar anderzijds ook niet. Als gevolg van de corona crisis hebben alle bedrijven wereldwijd flink in hun budgetten moeten  snijden en daar zal het Red Bull concern geen uitzondering op zijn. Van de andere kant heeft Tech3 een 3-jarig contract met KTM dat loopt tot eind 2021 en sinds jaar en dag zijn KTM en Red Bull onmiskenbaar met elkaar verbonden. 

Ter illustratie: de samenwerking tussen Red Bull en KTM heeft de frisdrankgigant sinds 2003 122 wereldtitels opgeleverd. Het is daarom ondenkbaar dat KTM het tweede MotoGP team aan andere fabrikante van energiedrankjes zou aanbieden. Het tweede team wordt weliswaar door Tech3 gerund, maar de sponsoring ligt geheel in handen van KTM. "Ik ben niet getrokken bij de onderhandelingen", zei Poncharal desgevraagd. "Dat loopt via KTM."

Dat Red Bull ook de hoofdsponsor werd van het tweede KTM MotoGP team was niet alleen om financiële redenen. "Omdat we zo kunnen aantonen dat Hervé geen klantenteam 'oude-stijl' is, dat alle moeite moet doen om 25 kleine sponsoren bij elkaar te schrapen", zei KTM Motorsport Director Pit Beier nog tijdens de teampresentatie in februari 2019. "Dankzij Red Bull kunnen we laten zien dat Tech3 gelijkwaardig materiaal krijgt in de MotoGP en dat we als eenheid strijden, met 4 echte fabrieksrijders. We willen geen duidelijk satellietteam."KTM's grote baas Stefan Pierer onthulde vorig jaar dat van het totale GP budget van € 30 miljoen eenderde deel van Red Bull kwam, waarmee het een belangrijke partner voor KTM is. Die € 10 miljoen moet worden verdeeld over het eigen MotoGP team en de twee Ajo teams in de Moto2 en Moto3, waardoor naar schatting € 3 miljoen naar de Tech3 MotoGP en Moto3 teams gaat.

De Red Bull Group besloot dit jaar om de KTM Tech3 Moto3 en MotoGP machines van de Red Bull Organics reclame te voorzien, om de zichtbaarheid te vergroten van de normale frisdranken onder de Red Bull paraplu (Simply Cola, Bitter Lemon, Ginger Ale, Tonic Water, Viva Mate) en om de racers op kleur te onderscheiden van de fabrieksracers. 

Het nieuws dat Red Bull het volgend seizoen geen hoofdsponsor meer van Tech3 zal zijn lijkt een financiële aangelegenheid te zijn. Miguel Oliveira won de Steiermarken GP en gaf daarmee Tech3 haar allereerste overwinning in de MotoGP in 20 jaar, bovendien heeft KTM het volgend seizoen Danilo Petrucci bij Tech3 KTM ondergebracht. 

Het is niet ondenkbaar dat KTM de Tech3 MotoGP machines in 'Ready to Race' design aan de start zal brengen.