Zoeken

Suzuki verlengt contract met Alex Rins

19 april 2020
Alex Rins blijft ook de komende twee seizoenen fabrieksrijder voor Team Suzuki MotoGP. De verlenging van het contract tussen de Suzuki Racing Company en de 24-jarige Spanjaard komt op een bijzonder moment in de geschiedenis, nu het seizoen vanwege de coronacrisis nog niet is gestart.

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor de wegrace motorsport, niet voor de fans, niet voor de rijders en zeker ook niet voor de teams die moeten proberen om in een wereld waar alle motorsport vanwege de coronacrisis aan banden is gelegd het hoofd boven water moeten houden. 

Los van financiële perikelen is er nog een ander probleem waar teams mee worden geconfronteerd, de contractbespreking. Zeker in de MotoGP waar aan het eind van dit seizoen bij veel coureurs het contract verloopt. Waar onder normale omstandigheden het begin van het seizoen bepalend is voor de keuzes die worden gemaakt is dat dit jaar onmogelijk te doen. 

Nu hadden ze bij Suzuki nog kunnen wachten totdat het seizoen wordt opgestart, maar daar hebben ze in Hamamatsu anders over gedacht. De verlenging van het contract is volgens Suzuki een bevestiging dat Suzuki, het team en de rijder allen over de toekomst nadenken en gefocust zijn om nog betere resultaten neer te zetten. 

Alex Rins ging in 2017 naar Team Suzuki Ecstar als debutant in de MotoGP. Zijn eerste seizoen werd gekenmerkt door veel blessures in het begin van het seizoen, maar Rins herstelde sterk en liet in de tweede helft van het seizoen zijn ware potentie zien. Hij bouwde ervaring op en bleef groeien, wat in 2018 resulteerde in zijn eerste podium in Argentinië, waar hij derde werd. 

In 2019 wist Rins regerend wereldkampioen Marc Marquez maar liefst twee keer de overwinning te onthouden. De zege in Texas was misschien een mazzeltje nadat Marquez onderuit was gegaan, maar de overwinning in Silverstone, waar hij Marquez op de streep versloeg, was er eentje om in te lijsten. 

De voorbereiding op het 2020 MotoGP seizoen, dat vanwege de coronacrisis nog niet van start is kunnen gaan, waren veelbelovend voor het Suzuki fabrieksteam, dat zowel in Sepang als Qatar behoorlijk snelle tijden neerzette. 

Shinichi Sahara - Projectleider:
“Deze verlenging van twee jaar met Alex Rins maakt mij en Suzuki erg trots omdat het een bouwsteen is in ons project om jonge rijders te laten groeien en naast hen vooruitgang te boeken. Met deze verlening zijn we in totaal 6 jaar met een jonge, getalenteerde, vastberaden en snelle rijder zoals Alex, en dit is precies waar we naar streefden toen we hem voor het eerst tekenden in 2017. 
Hij is enorm gegroeid en met hem ook het hele team. We hebben podia en overwinningen behaald en ik denk dat het beste nog moet komen. Helaas stelt de situatie ons nu niet in staat om onder raceomstandigheden alle vooruitgang te bewijzen die we hebben gemaakt of de resultaten die ik denk dat we kunnen, maar deze Coronavirus-situatie is nieuw voor iedereen en we moeten ons aanpassen. We blijven zeker optimistisch en deze overeenkomst bevestigt dat we altijd met optimisme en positiviteit aan de toekomst denken."

Davide Brivio:
“We zijn erg blij Alex Rins te bevestigen als Factory Rider van Team Suzuki MotoGP voor nog twee seizoenen; 2021 en 2022. Met deze overeenkomst nemen we onze relatie op tot 6 jaar en we geloven dat deze stabiliteit voor ons allemaal positief zal zijn. Ik moet zeggen dat deze overeenkomst nog wachtte op een "stempel" erop, omdat zowel Suzuki als Alex de wil hadden om samen verder te gaan en een basisovereenkomst voor de voortzetting al maanden geleden was bereikt. Dus nu alles klaar is, kunnen we het eindelijk met trots aankondigen. Als team is het ons doel om de hele werkgroep bij elkaar te houden en nog sterker te worden, we hebben vorig jaar een fantastisch einde van het seizoen gehad en dit is het startpunt waarop we willen vertrouwen wanneer we weer kunnen gaan racen."

Alex Rins:
“Mijn wens was om door te gaan met Suzuki en uiteindelijk heb ik dit gedaan. Ik geloof dat het project de potentie heeft om te winnen, ik heb de wens om te winnen en daarom passen we perfect bij elkaar. Het is de perfecte plek voor mij en we werken samen hard om grote resultaten te behalen. Ik heb altijd in het team geloofd en daarom was het gemakkelijk om al heel vroeg tot de basisovereenkomst te komen. Daarna hebben we de tijd genomen om de details af te ronden en alle interne processen te volgen.
Nu we moeten begrijpen wat er met het seizoen 2020 gaat gebeuren, zijn we klaar om op het maximale niveau te concurreren, zoals we al hebben laten zien in de tests vóór het seizoen. Op dit moment wordt de hele wereld geconfronteerd met een onverwachte situatie die vrijwel alle landen treft en we moeten geduld hebben en zien hoe deze zich ontwikkelt. We zullen ons voorbereiden op wanneer we geroepen zullen worden om te gaan racen, wanneer dit zal gebeuren. Dorna doet er alles aan om ons in staat te stellen te concurreren, maar ze houden natuurlijk rekening met wat het belangrijkst is; de veiligheid en gezondheid van mensen. We kunnen alleen klaar blijven en wachten om te horen wanneer we kunnen beginnen, en ondertussen focussen op training."