Zoeken

MotoGP Valencia: Dovizioso wint loodzware regenrace

18 november 2018
Andrea Dovizioso heeft in de stromende regen Ducati haar 50e overwinning gegeven in de MotoGP. De vice-wereldkampioen finishte in Valencia de tot 14 ronden ingekorte race, die vanwege het slechte weer werd stilgelegd, ruim twee seconden voor Alex Rins. Pol Espargaro maakte het podium compleet, het allereerste podium van KTM in de MotoGP.

De omstandigheden hadden de laatste MotoGP Grand Prix van het seizoen haast niet zwaarder kunnen zijn. Na een totaal verregende vrijdag en een deels natte zaterdag was voor zondag de hele dag regen voorspeld, die vlak voor aanvang van de race een stuk heviger werd. Op de valreep switchten veel coureurs op de startgrid van Medium naar Soft compound regenbanden, maar dat kon niet voorkomen dat met name in bocht 8 en 12 veel coureurs onderuit zouden gaan.

Aleix Espargaro, Jack Miller, Michele Pirro, Danilo Petrucci, Thomas Luthi, Pol Espargaro, Marc Marquez, Andrea Iannone, Franco Morbidelli, Maverick Vinales en Bradley Smith gingen achtereenvolgens onderuit voordat de wedstrijd door de wedstrijdleiding na 14 ronden werd afgevlagd. Van de elf coureurs die onderuit waren gegaan hadden alleen Pol Espargaro en Michele Pirro de wedstrijd weten te hervatten.

Voor het eerst sinds Aragon 2017 had Maverick Vinales zich op de pole position gekwalificeerd, maar dat was op een sterk opdrogende baan, in de regen was Vinales allesbehalve competitief. Aan het eind van de eerste ronde kwam Vinales weliswaar nog op de tweede plaats door, op bijna twee seconden van Alex Rins die vanaf de tweede plaats op de grid een droomstart had gehad, maar viel in de tweede ronde al terug naar de vierde plaats achter Andrea Dovizioso en Pol Espargaro.

Daarna was het de beurt aan Marc Marquez, Danilo Petrucci, Jack Miller en zelfs Valentino Rossi, die zich in de eerste ronde vanaf de 16e plaats op grid al had opgereden naar de negende plaats in de race, om Vinales voorbij te gaan. Doordat achtereenvolgens Miller, Petrucci, Espargaro en Marquez onderuit gingen schoof Rossi door naar de derde plaats, op vier seconden van Dovizioso die op zijn beurt al drieënhalve seconde achterstand op Alex Rins had.

Gaandeweg de race nam de regen in hevigheid toe, waardoor de coureurs met bosjes onderuit gingen en Alex Rins zijn voorsprong als sneeuw voor de zon zag smelten, maar het moment dat hij door zowel Dovizioso als Rossi voorbij werd gegaan stak Dovizioso al zijn hand omhoog, waarna niet veel later de wedstrijd daadwerkelijk werd afgevlagd en een herstart over 14 ronden volgde, met als startvolgorde de tussenstand na 13 ronden, waardoor nu voor het eerst in zijn MotoGP-carrière Alex Rins van de pole position van start mocht gaan.

Rins herhaalde zijn goede start en nam opnieuw de leiding in de race, maar had in tegenstelling tot de andere coureurs noodgedwongen moeten kiezen voor de medium compound achterband en was daardoor niet in staat zijn huzarenstukje uit de eerste race te herhalen. In de tweede ronde nam Dovizioso de leiding in de race, waarna Rins onder druk van Rossi kwam te staan.

In de zevende ronde ging Rossi Rins voorbij en zette daarna de jacht op Dovizioso in, maar werd in de tiende ronde het dertiende slachtoffer van het weer (Alvaro Bautista was een ronde daarvoor onderuit gegaan). Rossi pakte zijn M1 weliswaar weer op, maar meer dan een 13e plaats zat er voor de 9-voudig wereldkampioen niet meer in. Dat gaf niet alleen de tweede plaats in handen van Alex Rins, maar tevens de derde en laatste podiumplaats in handen van Pol Espargaro, die na zijn crash in race 1 het raceweekend toch met een podiumplaats af kon sluiten, zijn allereerste podium in de MotoGP en tevens het allereerste podium van KTM in de MotoGP.