Zoeken

MotoGP Le Mans: Marquez geeft Honda 300e MotoGP overwinning

19 mei 2019
Met een masterclass heeft Marc Marquez Honda in Le Mans haar 300e Grand Prix overwinning in de koningsklasse gegeven sinds Jim Redman op Hockenheim 53 jaar geleden. De Repsol Honda coureur won de Franse MotoGP race overtuigend voor Andrea Dovizioso, die in de laatste ronde teamgenoot Danilo Petrucci van zich afhield.

De vijfde ronde van de MotoGP werd het Franse publiek getrakteerd op een masterclass van Marc Marquez, die voor de vierde wedstrijd op rij met speels gemak bij de rest van het veld weg wist te lopen en zijn vierde overwinning uit vier races bij had kunnen schrijven, ware het niet voor die crash in Texas, waarmee hij een zekere overwinning uit handen gaf. 

In tegenstelling tot die afgelopen drie races waren de omstandigheden voor Marquez niet ideaal. Vanwege zijn extreem late remmen geeft Marquez altijd de voorkeur aan de harde Michelin voorband, de enige die daartegen is bestand, maar de extreem koude temperatuur dwong de regerend wereldkampioen ditmaal voor de zachte compound te gaan. De harde Michelin voorband zou te veel tijd vergen om op temperatuur te komen. 

Het nadeel van die keuze was echter dat Marquez zo vloeiend mogelijk zou moeten rijden, om zich er van te verzekeren met de voorband het einde van de race te halen. Dat bood in de openingsfase van de race perspectief: bij het doven van het rode licht nam Marquez weliswaar de leiding in de race, maar werd wel op de hielen gezeten door de Ducati's van Danilo Petrucci en Jack Miller.

Met Marquez aan de leiding maakte Petrucci in de derde ronde maakte Petrucci een fout en viel daardoor terug naar de vijfde plaats achter teamgenoot Andrea Dovizioso, die na een slechte start zich weer naar de kop van het veld aan het rijden was. 

Dat gaf de tweede plaats in handen van Jack Miller, die het daarna Marquez behoorlijk moeilijk leek te kunnen maken. Het bleek uiteindelijk slechts een speldenknop te zijn, na twee ronden het veld te hebben aangevoerd werd Miller weer een plaats terugverwezen door Marquez die daarna uitcheckte en onbedreigd zijn 73e Grand Prix overwinning bijschreef, het startnummer van zijn jonger broertje die even daarvoor de Moto2 race had gewonnen. 

Met Marquez uitgecheckt was de strijd om de tweede plaats het enige echte gevecht in de race. Tot halverwege de race hield Miller fier de tweede plaats in de race, maar leek daarna de rekening te moeten betalen voor zijn agressieve stijl en was met nog tien ronden op de klok kansloos tegen Dovizioso en Petrucci die zijn fout in de derde ronde weer helemaal had goedgemaakt. 

Lange tijd wist Miller wel in het kielzog van de twee fabrieks-Ducati's te blijven - mede ook door het intense gevecht tussen die twee - en voelde daarbij de hete adem van de vanaf de vijfde plaats gestarte Valentino Rossi in zijn nek, die op zijn beurt door Pol Esparago onder druk leek te worden gezet. Een podiumplaats zat er voor Miller niet meer in, maar de Pramac Ducati coureur gaf Rossi geen kans om een aanval te kunnen plaatsen en werd daardoor op een uitstekende vierde plaats afgevlagd, op minder dan een seconde van Andrea Dovisioso op de tweede plaats.

Op drie seconden van racewinnaar Marc Marquez finishte Valentino Rossi op de vijfde plaats - gelijk aan zijn startplaats op de grid - maar alle respect ging vandaag naar Pol Espargaro die de in Jerez nog kansloze KTM op de zesde plaats finishte, op zes seconden van de winnaar. Niet eerder was KTM zó competitief op een droge baan, de recente test op dit circuit heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. KTM had zich ten doel gesteld om te finishen in de top 7, op minder dan 10 seconden van de winnaar en is in die missie meer dan geslaagd. 

Teleurstellend was de race voor Maverick Vinales, Alex Rins en in zekere zin ook Fabio Quartararo. Vinales reed op zich al een moeizame race en reed op een beschamende veertiende plaats, om in de zevende ronde door Pacco Bagnaia van de baan te worden getikt. Ook Alex Rins reed in het begin ergens achterin het veld, maar wist er uiteindelijk nog wel een tiende plek uit te persen. 

De grootste pechvogel was echter Fabio Quartararo, die in de warm-up al de snelste tijd had gezet en dat ook in de 20e ronde van de race deed, maar zijn kansen op het podium verspeelde door een slechte start vanaf de tiende plaats op de grid. Ook Quartararo ondervond hoe moeilijk het is om vanaf de staart van het veld weer plaatsen goed te maken. Een achtste plaats in de race op uiteindelijk iets meer dan een seconde van zijn teamgenoot zal voor de talentvolle Fransman een enorme opsteker zijn.

MotoGP Le Mans, uitslag race:

Rijder Team Merk km/u Tijd/verschil
1 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 161.8 41'53.647
2 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 161.7 1.984
3 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati 161.6 2.142
4 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati 161.6 2.940
5 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 161.6 3.053
6 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM 161.4 5.935
7 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha 161.3 7.187
8 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha 161.2 8.439
9 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda 161.1 9.853
10 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 160.9 13.709
11 Jorge LORENZO SPA Repsol Honda Team Honda 160.8 15.003
12 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 160.0 29.512
13 Johann ZARCO FRA Red Bull KTM Factory Racing KTM 159.7 33.061
14 Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM 159.5 35.481
15 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM 159.6 36.044
16 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 153.2 1 Lap
DNF
Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda 160.3 9 Laps
Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 158.0 19 Laps
Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 158.7 21 Laps
Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati 158.6 21 Laps
Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati 152.4 25 Laps
DISQ
Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati

Tussenstand:

Naam Merk
1 Marc MARQUEZ Honda SPA 95
2 Andrea DOVIZIOSO Ducati ITA 87
3 Alex RINS Suzuki SPA 75
4 Valentino ROSSI Yamaha ITA 72
5 Danilo PETRUCCI Ducati ITA 57