Zoeken

MotoGP Aragon: Suzuki Double - winst voor Rins, leiding WK voor Rins

18 oktober 2020
Alex Rins heeft zijn eerste overwinning van het knotsgekke 2020 MotoGP seizoen gerealiseerd. De ECSTAR Suzuki coureur finishte de bleef van de back-to-back op Motorland Aragon Alex Marquez nipt voor, het eerste back-to-back podium voor de Repsol Honda coureur. Joan Mir maakte het podium compleet en is daarmee de nieuwe leider in het WK, dankzij de dramatische P18 van Fabio Quartararo.

De eerste van de back-to-back races in Motorland Aragon leek op voorhand een Yamaha wash-out te worden, dat alle trainingen had gedomineerd. Vinales was in de vrije training de snelste man geweest en Fabio Quartararo had zijn tiende pole position gerealiseerd, maar de race zou niet door Yamaha, maar door Suzuki en Honda worden gedomineerd.

Vinales had weliswaar kopstart genomen in de race en zeven ronden lang het veld aangevoerd, maar de Petronas Yamaha's werden al snel onder druk gezet van Alex Rins, die vanaf de vanaf de 10e plaats op de grid een superstart had gehad en aan het eind van de eerste ronde al op de vierde plaats lag achter de drie Yamaha's, om in drie ronden tijd eerst Morbidelli en daarna Quartararo voorbij te gaan.

Naarmate de race vorderde werd duidelijk dat Yamaha in bochten niet de edge-grip van Suzuki en Honda had. Rins nam in de achtste ronde de leiding in de race, waarna Vinales onder druk van Joan Mir en de Alex Marquez kwam te staan, die na zijn eerste podium in Le Mans in Aragon zich voor het eerst voor Q2 had gekwalificeerd en vandaag liet zien ook op een droge baan snel te zijn.

Met nog zes ronden te gaan nam Alex Marquez de tweede plaats van Joan Mir en zette daarna de jacht in op Alex Rins, waar Fabio Quartararo worstelde met zijn blessures en onwillige M1 en tot buiten de top 15 was teruggevallen.

In de slotfase leek Alex Marquez voor een regelrechte sensatie te gaan zorgen, maar was iets te enthousiast in de laatste bocht en moest dat bijna met een highsider bekopen. In de laatste ronde probeerde de Moto2 wereldkampioen het opnieuw en reed weer naar het achterwiel van Rins, maar kwam op het rechte stuk net te kort om een aanval te kunnen doen, waardoor met een miniem verschil van 1 tiende seconde de winst naar Alex Rins ging - de 8e verschillende winnaar in de laatste 8 races.

De derde en laatste podiumplaats ging naar Joan Mir, die in de laatste ronden worstelde met grip maar op de streep wel Maverick Vinales achter zich wist te houden en nu de leiding in het wereldkampioenschap heeft overgenomen van Quartararo. Maverick Vinales en Takaaki Nakagami maakten de top 5 compleet, terwijl Andrea Dovizioso op de zevende plaats opnieuw een 'verlaat de gevangenis' kaart kreeg voor wat de strijd om de wereldtitel betreft, waar hij maar 15 punten achterstand op Joan Mir heeft.