MotoGP Andalucia: Fabio Quartararo 50 - Marc Marquez 0

26 juli 2020
Fabio Quartararo heeft in een zinderend heet Jerez zijn eerste back-to-back overwinning in de MotoGP gerealiseerd. El Diablo finishte een eenzame race, die werd gekenmerkt door valpartijen en mechanische problemen, vierenhalve seconde voor Maverick Vinales, die in de voorlaatste ronde Valentino Rossi naar de derde plaats terugverwees - een eerste Yamaha podium sinds Phillip Island 2014.

De tweede race van het 2020 MotoGP seizoen op opnieuw een extreem heet Jerez draaide uit op een ware beproeving voor mens en machine. Grote afwezige was Marc Marquez, die in de training nog behoorlijk veel pijn in zijn vers geopereerde rechterarm had gehad en uit voorzorg de race had laten schieten - zijn eerste DNS sinds hij in 2013 de overstap naar de MotoGP heeft gemaakt.

Voor de tweede keer in 8 dagen tijd had Fabio Quartararo zich op de pole position gekwalificeerd, maar kwam in tegenstelling tot vorige week bij de start nu wel goed weg en voerde meteen het veld aan, voor Valentino Rossi die gestart vanaf de tweede rij eveneens een bliksemstart had gehad.

Voor Miguel Oliveira verliep de eerste bocht minder fortuinlijk, hij werd door mede-KTM rijder Brad Binder aangetikt en zag zijn race direct in de grindbak eindigen, terwijl Binder door zijn actie terugviel naar de staart van het veld, evenals Bradley Smith die tot een uitstapje in de grindbak werd gedwongen.

Terwijl El Diablo meteen afstand van Valentino Rossi nam zette Maverick Vinales zijn teamgenoot meteen onder druk, klom op naar de tweede plaats en leek ook bij Quartararo binnendoor te gaan, maar ging meteen wijd en viel daardoor weer terug naar de derde plaats.

Dat leek een breekpunt voor Vinales te zijn. Het gat met Rossi liep weer iets op en Top Gun moest alle zeilen bijzetten om de sterk rijdende Pramac Ducati rijders Jack Miller en Pecco Bagnaia achter zich te houden. Na negen ronden lang in het achterwiel van Vinales te hebben gezeten zette Jack Miller in de 10e ronde aan het eind van het rechte stuk de aanval in, maar liep daarna wijd en viel twee plaatsen terug.

Bagnaia profiteerde maximaal van de mislukte aanval van zijn teamgenoot, nam de derde plaats over van Vinales die moeite leek te hebben het tempo te volgen, reed daarna het gat met Valentino Rossi dicht en ging twee ronden later ook zijn leermeester Valentino Rossi voorbij.

Terwijl aan de kop van het veld Quartararo de race controleerde en Bagnaia af leek te stormen op zijn eerste podium in de MotoGP viel Vinales zelfs terug tot achter Franco Morbidelli, maar schoof weer een plaats op doordat Jack Miller in de elfde ronde in bocht 9 keihard over het voorwiel onderuit ging.

Zes ronden later schoof Vinales weer een plek op doordat de sterk rijdende Franco Morbidelli met mechanische pech stil kwam te staan - na Valentino Rossi's DNF van vorige week een tweede mechanisch probleem voor Yamaha in twee races tijd.

Morbidelli was niet de enige coureur met mechanische pech, met nog zes ronden op de klok kwam er steeds meer blauwe rook uit de uitlaat van Bagnaia, die daarop de zwarte vlak met oranje schijven te zien kreeg en zijn eerste podium letterlijk in rook op zag gaan.

Dat bracht Vinales niet alleen weer op het podium terug, maar Top Gun reed in de slotfase ook nog eens het gat met z'n teamgenoot dicht, om met nog anderhalve ronde te gaan weer op te klimmen naar de tweede plaats in de race.

Met een voorsprong van ruim 4 seconden werd Fabio Quartararo als winnaar afgevlagd en heeft daarmee optimaal geprofiteerd van het niet starten van Marc Marquez, die nu tegen een achterstand van 50 punten aankijkt.

Marverick Vinales finishte de moeizame race op de tweede plaats en schreef daarmee zijn 25e podium in de MotoGP bij. Voor Valentino Rossi was het z'n eerste podium sinds Texas vorig jaar, zijn 235e podium in zijn carrière en zijn 199e podium in de MotoGP.

Achter het complete Yamaha podium finishte Takaaki Nakagami na opnieuw een ijzersterke race op de vierde plaats, terwijl Joan Mir met een vijfde plaats de eer voor Suzuki hoog hield. De enige overgebleven Ducati coureur Andrea Dovizioso finishte op een troosteloze 6e plaats, op ruim 12 seconden voor racewinnaar Quartararo.

Slechts 13 man zagen de finish van de tweede MotoGP race van het seizoen. Naast Miguel Oliveira en Jack Miller waren ook Iker Lecuona, Aleix Espargaro, Danilo Petrucci en Brad Binder in de extreme hitte onderuit gegaan.