Zoeken

Jorge Lorenzo spreekt over Repsol Honda Team

3 januari 2019
Anderhalve maand bleven de lippen verplicht stijf op elkaar, maar nu mag Jorge Lorenzo eindelijk spreken over zijn nieuwe werkgever.

Je zou het misschien niet zeggen, maar Jorge Lorenzo is inmiddels al 11 jaar actief in de MotoGP, 17 jaar als je daar zijn drie seizoenen 250cc en drie seizoenen 125cc bij optelt. Van de tot nu toe 282 Grand Prix wist hij er maar liefst 68 te winnen en stond hij in totaal 152 keer op het podium, ofwel in meer dan de helft van alle races. Vijf keer werd Lorenzo tot wereldkampioen gekroond, 69 keer vertrok hij vanaf de pole. 

Niet vreemd dus dat men bij Honda direct toehapte nadat Lorenzo daar aanklopte. Na een dramatisch slecht begin van het seizoen was het Lorenzo duidelijk geworden dat er voor hem geen toekomst meer was binnen het Ducati team, waar nog voor de daaropvolgende Grand Prix in Mugello Danilo Petrucci als nieuwe fabriekscoureur werd aangekondigd. Ironisch genoeg vielen daarna voor Lorenzo alle puzzelstukjes op z'n plaats en noteerde hij zijn eerste dubbelzege voor Ducati.

Hoe vind je de nieuwe kleuren?
Ik hou van de kleuren. Mijn favoriete kleuren zijn altijd wit, rood en zwart geweest en daar kunnen we nu oranje aan toevoegen. Het zijn de kleuren die voor succes staan, met veel overwinningen en veel wereldtitels in de afgelopen 25 jaar. Ik ben erg trots om bij deze familie te horen en een bijdrage te leveren het team sterker te maken.

Wat betekent het voor jou dat je nu bij het Repsol Honda Team zit?
Repsol Honda is misschien het meest succesvolle team in de geschiedenis. Ze hebben veel overwinningen en wereldtitels. Als je het met voetbal zou vergelijken, dan zouden ze Barça of Real Madrid zijn. Er is geen team met meer titels en dat wereldwijd belangrijker is dan dit team. 

Wat dacht je toen je voor het eerst op de RC213V reed?
Het afgelopen seizoen had ik een totaal andere machine, eentje die erg groot en lang was. Misschien een beetje té voor mij. De Honda past me beter wat afmetingen betreft. De fiets is compacter, smaller en lager, waardoor ik beter voorover kan leunen. Ik voelde ietwat meer vertrouwen bij het insturen van bochten, omdat hoe dichter bij de grond bent, hoe meer vertrouwen je hebt. De eerste indruk was positief en ik zag veel potentie.

Toen je de eerste keer van de Honda afstapte had je een grote glimlach op je gezicht. Wat dacht je toen je de Repsol Honda pitbox binnenliep?
In die momenten spreekt je gelaat boekdelen. Het was allemaal erg opwindend, erg nieuw en plezierig. Bovendien, als de eerste indruk goed is, zegt je gelaatsuitdrukking nog veel meer. 

Tussen de testen in Valencia en Jerez zijn door Honda veranderingen aangebracht. Wat zijn ze?
Een van de dingen die indruk op me heeft gemaakt is dat het Repsol Honda Team in staat is om te reageren en je te geven waarom je hebt gevraagd. Het was meteen helder, Honda had mijn aanwijzingen ter harte genomen en binnen enkele dagen was alles klaar, de benzinetank was bijna 100 procent zoals ik 'm zou willen hebben. 

Je zei dat je van Marc Marquez zult gaan leren, maar dat hij ook van jou zou willen leren. Wat denk je dat jij Marc kunt bieden en wat jij hem?
Alle rijders hebben hun sterke en zwakke punten, ook Marc. Ik wil proberen te leren van zijn sterktes, en ik denk hij van die van mij. We zullen elkaar gaan pushen, ik wil hem verslaan en hij mij, en daar zal het team sterker van worden en helpen met de technische ontwikkeling van de machine. 

Dit jaar bestaat het Repsol Honda team 25 jaar en is Repsol 50 jaar sponsor in sport. Wat betekent dit voor jou?
25 jaar is een lange tijd. Toen Repsol het Honda team ging sponsoren in 1995 ging ik voor het eerst wegrace motorsport op tv kijken. Ik herinner me de gevechten tussen Harada en mijn idool Max Biaggi in de 250cc, maar ook de 500cc worstelingen tussen Doohan en Crivillé, het moment dat Rossi voor Repsol Honda tekende en toen Nicky Hayden in 2006 de wereldtitel won. Het is een zeer succesvol team, met veel overwinningen en wereldtitels en nu heb ik de eer en het genot om voor dit team te mogen rijden.
50 jaar is een extreem lange tijd. Ik denk dat Ángel Nieto een van de eerste coureurs was die door Repsol werd gesponsord. Hij was de eerste in Spanje en de persoon die de motorsport in dit land een enorme boost heeft gegeven. Het is verbazend dat Repsol hem in die tijd steunden. 

De teampresentatie is 23 januari in Madrid. Is het een dag waar je vol verwachting naar uitkijkt?
De presentatie zal zeer belangrijk zijn voor mij. Ik denk dat het hoge verwachtingen zal scheppen, omdat we samen twaalf wereldtitels en veel overwinningen hebben behaald. Maar vooral is er geel talent en snelheid binnen het meest gedecoreerde team in de geschiedenis. De verwachting en het optimisme is groot en we gaan er een mooie dag van maken.