Zoeken

Fabel of waarheid: keert Jorge Lorenzo terug naar Ducati?

8 augustus 2019
Tijdens de pre-event persconferentie op de Red Bull Ring was Jorge Lorenzo hét onderwerp van gesprek. Volgens Italiaanse media keert de vijfvoudig wereldkampioen namelijk terug naar Ducati in het Pramac team, waar hij de plaats in zal nemen van Jack Miller die de overstap gaat maken naar het WK Superbike.

In hoeverre het een kern van waarheid zit in het gerucht, of dat volledig uit de duim is gezogen van SKY Italia is vooralsnog de vraag, maar tijdens de pre-event persconferentie werd Jack Miller de vraag door de Italiaanse journalist voorgelegd. De creatieve journalist had na een gesprek met Lorenzo's manager Alberto Valera het idee geopperd dat Lorenzo het komend seizoen terug naar Ducati zou kunnen keren en bij het Pramac team zou worden ondergebracht. 

Het idee achter de move is dat Lorenzo momenteel zijn draai dit jaar maar niet weet te vinden op de RC213V en dat Jack Miller ondanks zijn twee podiumplaatsen dit seizoen het veld zou moeten ruimen bij Pramac. Tel daar bij op dat volgens de laatste geruchten Alvaro Bautista het volgend jaar naar Honda gaat en de cirkel is rond. Lorenzo naar Ducati, Miller met Ducati naar het WK Superbike en Alvaro Bautista naar Honda.

"Het laatste dat ik heb vernomen voorafgaand aan dit weekend is dat we aan het beslissen zijn... om het budget rond te krijgen want Pecco en ik krijgen allebei een 2020 machine, zo heb ik begrepen en we zijn geduldig geweest," aldus Miller. "Ik heb voorafgaand aan dit weekend niet gesproken over het gerucht dat Lorenzo naar Pramac gaat, maar na wat feedback te hebben gekregen is er een kern van waarheid achter de geruchten. Zoals ik zei wil Pramac mij houden, ik heb vanochtend een FaceTime gesprek met Paolo Ciabatti gehad en hij is er 100% zeker van mij te willen houden, dus moeten we zien wat we moeten doen om de deal rond te maken."

Ook Paolo Ciabatti verwijst het gerucht naar het land der fabelen. "We rijden het volgend jaar bij Pramac met Jack Miller en Pecco Bagnaia. Met Pecco hebben we al een contract en met Jack zijn we ons overeengekomen. Het gaat geeneens meer om de gage van Miller, maar om de leaseprijs van de GP20 voor Pramac. Het komend jaar krijgt Pramac voor het eerst volledige fabrieksmachines voor beide rijders."

"Ik weet dat Jorge een contract met HRC heeft voor het 2020 seizoen. Momenteel houdt hij zich op op de Malediven of waar hij ook zit," zegt Miller. "Op enig moment zullen we er achter komen welke plannen hij heeft."

Het idee dat Lorenzo naar Pramac Ducati zou gaan klinkt ook niet logisch als je naar het budget van het tweede Ducati team kijkt. Naar verluid verdiende Lorenzo bij Ducati 12,5 miljoen euro per jaar en krijgt hij momenteel 6 miljoen bij Honda. Petrucci ontving bij Pramac om 2017 200.000 euro, Redding had zelfs slechts 80.000 euro en Miller krijgt naar verluid rond de 400.000 euro. Pramac onderhandelt momenteel met Ducati over een leasebedrag van 200.000 tot 300.000 euro, het salaris van Lorenzo zou helemaal niet in het budget van Pramac passen.

Desondanks was het gerucht van SKY Sport hét onderwerp van gesprek tijdens de pre-event persconferentie. "Ik weet alleen dat Jorge een contract voor nog een jaar heeft, maar Jorge is Jorge," zei teamgenoot Marc Marquez. "Hij zegt dat hij geen geweldige rijder is, maar een wereldkampioen. Hij heeft zijn eigen ego en ambitie. Als hij een kampioen is en hij heeft de kampioensmachine, dan moet hij terugkeren en met de Honda laten zien wat hij waard is en daarmee voorin rijden. Ik geloof dat dat zijn doel is. Hij zal proberen zijn doel te verwezenlijken. Als hij daar niet in slaagt dan bereikt hij zijn doel en zijn droom niet. Wanneer je naar een project als HRC gaat, dan wil je wedstrijden winnen en om de wereldtitel strijden."

"Ik ben het volledig met Marc eens," zei Andrea Dovizioso, die daar verder geen worden vuil aan wilde maken. De vraag of hij zich kan voorstellen dat Lorenzo terug naar Ducati gaat beantwoorde Dovi met een grimmig "ik ben niet de juiste persoon, je zult die vraag Gigi Dall'Inga moeten stellen."

Valentino Rossi wilde wel reageren op het gerucht dat Lorenzo naar Ducati terug zou gaan. "Als je naar de resultaten kijkt, dan is het misschien logisch omdat Jorge veel problemen met de Honda heeft," aldus Rossi. "Afgelopen jaar was Jorge sterk op de Ducati, maar hij heeft enkele crashes en pech gehad. Ik weet echter niet of er een kern van waarheid in het gerucht zit. Hoe dan ook, Lorenzo zit in het Honda fabrieksteam en ik geloof dat hij ook op deze machine rijden kan. Misschien moet hij zijn rijstijl aanpassen. Ik geloof ook dat hij werkelijk pech heeft gehad, allereerst de blessure in januari op een Flat track machine waardoor hij de eerste wintertesten heeft moeten missen. Die testen zijn essentieel, omdat je dan zonder druk van een raceweekend kunt rijden. Tijdens een race moet je vanaf het begin pushen om een snelle tijd te zetten en elke keer dat hij een fout heeft gemaakt is hij daarvoor keihard afgestraft. Het is op dit moment een moeilijke situatie voor hem, maar ik geloof dat hij met wat meer tijd en geluk op de Honda concurrerend zal zijn."