Zoeken

Chaz Davies naar Aprilia MotoGP?

16 november 2020
Alle teams hebben hun line-up voor de 2021 MotoGP al bevestigd, op één team na: Aprilia Racing Team Gresini, dat naarstig op zoek is naar een vervanger van Andrea Iannone, wiens schorsing tot 4 jaar is verlengd. Volgens de laatste geruchten is Aprilia hierover in gesprek met Chaz Davies.

Niet de minste namen passeerden de afgelopen week de revue, nadat bekend was geworden dat het Hof van Beroep het protest van Andrea Iannone had afgewezen en in plaats daarvan mee was gegaan met de eis van WADA de initiële schorsing van 18 maanden tot 4 jaar te verlengen.

Zowel Cal Crutchlow als Andrea Dovizioso werden getipt als mogelijke opvolgers van Iannone, maar kozen beide een andere weg. Crutchlow tekende een contract als testrijder bij Yamaha, Dovizioso verkoos een sabbatical boven het rijden op een machine die nog volop in ontwikkeling is. 

Ook Jorge Lorenzo werd als mogelijke rijder genoemd, maar ook die was er snel bij om die geruchten naar het land der fabelen te verwijzen. Tito Rabat had zich daarentegen wél aangeboden als rijder, maar daar hadden ze bij Aprilia dan weer niet zo'n zin in.

In plaats daarvan is Aprilia momenteel met wat jonge rijders uit de Moto2 in gesprek, waarbij in de wandelgangen namen als Fabio Di Giannantonio, Marco Bezzecchi en Aron Canet worden genoemd. 

Het laatste gerucht gaat echter dat Aprilia ook met Chaz Davies in gesprek is, de 33-jarige 3-voudig vice-wereldkampioen wiens contract dit jaar bij Ducati niet werd verlengd, maar dat pas vernam nadat in het WK Superbike alle zitjes bij de fabrieksteams al vergeven waren. 

Tegenover de Duitse collega's van Speedweek.com bevestigt Davies met Aprilia teamchef Massimo Rivola in gesprek te zijn. "Aprilia zou voor mij interessant zijn," zegt Davies. Afgelopen week had Aprilia al bevestigd coureurs uit het WK Superbike in overweging te nemen als vervanger van Iannone. 

Davies en Aprilia zijn geen onbekenden van elkaar. De boomlange coureur uit Wales begon zijn carrière met Aprilia in de 125cc in 2002, hij was dat jaar de jongste coureur die een vol GP seizoen reed. 

In 2003 maakte hij met Aprilia Germany de overstap naar de 250cc en was de jongste rijder die WK-punten scoorde in de 250GP nadat hij de tweede race in Zuid-Afrika op de 15e plaats finishte.

Davies maakte in 2007 zijn debuut in de MotoGP, waar hij in Laguna Seca de geblesseerde Alex Hoffmann bij d'Antin Ducati verving. Davies zou ook de laatste drie wedstrijden van het seizoen hebben gereden nadat Hoffmann zich had teruggetrokken, maar kwam alleen in Motegi en Phillip Island in actie - de laatste race in Valencia liep Davies in de training hand- en polsblessures op, waardoor hij de race moest laten gaan.