Zoeken

Bradley Smith: ik ben nog niet klaar

18 februari 2021
Hoewel het in de wandelgangen anders klinkt heeft Aprilia officieel als enige team in de MotoGP nog geen definitieve keuze gemaakt wie naast Aleix Espargaro dit seizoen op de tweede RS-GP machine gaat rijden. Bradley Smith leek te zijn afgeserveerd, maar is van mening dat hij voor Aprilia de beste keuze is.

Bradley Smith of Lorenzo Savadori, tussen die twee coureurs gaat de strijd om het tweede zitje bij het Aprilia Racing Team Gresini. Lange tijd had Aprilia de deur nog op een kier gelaten voor Andrea Iannone, pas nadat de schorsing van 4 jaar definitief was werd bekend gemaakt dat de keuze tussen Smith en Savadori zou vallen. 

Aprilia kondigde aan dat pas na de officiële testen in Sepang en Qatar zou worden beslist wie van de twee de testrijder en wie de coureur zou gaan worden. Met de test in Sepang verschoven naar Qatar (en ingekort) ging echter al snel het gerucht dat Aprilia z'n keuze al op Savadori zou hebben laten vallen. 

Dat gerucht leek deze week te worden bevestigd, tijdens de tweedaagse test in Jerez waar Aprilia samen met Honda en KTM reed blonk Bradley Smith uit in afwezigheid. In een interview met Bike Sport News zegt Bradley Smith Nu echter dat er nog niets is beslist en de gesprekken nog gaande zijn.

"Aprilia moet beslissen wat op de korte en lange termijn het beste voor het project is en ik moet beslissen wat het beste voor mijn carrière is", zegt Bradley Smith tegen Bike Sport News. "Ik heb ze duidelijk verteld dat ik een coureur ben en dat zitje wil. Ik ben er nog niet klaar voor om als rentenier en testrijder door het leven te gaan."

Afgelopen jaar viel Bradley Smith in voor Andrea Iannone, die vanwege dopinggebruik was geschorst. De laatste drie wedstrijden werd Smith vervangen door Lorenzo Savadori, als beloning voor zijn zeer sterke optreden in het Italiaans Superbike kampioenschap, dat hij met de RSV4 1100 Factory had gewonnen. 

Smith had vlak daarvoor stevige kritiek op Aprilia geuit, waardoor het leek dat hij voor Savadori aan de kant was gezet, maar niets was minder waar. "Ik werd niet ontslagen," zei Smith destijds al. "Aprilia heeft mij verteld dat het voor Aprilia beter is om Savadori op de RS-GP te zetten, om hem ervaring te laten opdoen en hem als coureur te laten groeien."

"Voor mij was dat niet goed, maar vanuit het standpunt van de CEO van Aprilia Racing kan ik het begrijpen. Toen ze die beslissing namen dachten ze misschien dat ik voor 2021 niet meer nodig zou zijn. Maar nu, met de nieuwe situatie, voel ik met elke week en elke dag dat ze me nodig hebben. In welke vorm staat nog niet vast. Ze moeten om de tafel gaan zitten. Ik kan ze met mijn 13 jaar ervaring en kennis veel input geven."

Na eerst te hebben gemopperd heeft Smith nu echter zijn vechtlust weer teruggevonden. "In een ideale wereld zou ik gekloond moeten worden", zegt hij. "Het zou voor Aprilia het beste zijn als ik een coureur en testrijder zou zijn, maar zoals we weten is dat niet mogelijk."

"Dus lijkt het voor Aprilia het beste te zijn wanneer ik de motor ontwikkel en de wildcard wedstrijden doe, want dan kunnen we het project vooruit helpen. Als Savadori de testrijder zal worden, dan boeken we geen vooruitgang. Vandaar ook de opmerking van Massimo Rivola (CEO Aprilia Racing, red.) dat de keuze niet alleen van rondetijden afhangt. Ze weten dat ik de snellere coureur ben."