Zoeken

Andrea Dovizioso: schuld breuk Ducati ligt bij Gigi Dall'Inga

10 januari 2021
In een interview met Gazzetta dello Sport heeft Andrea Dovizioso een boekje opengedaan over zijn breuk met Ducati. De drievoudig vice-wereldkampioen legt de schuld bij Gigi Dall'Inga, met wie hij al jaren een verbroken relatie had.

Toen Andrea Dovizioso tijdens de Grand Prix van Oostenrijk vorig jaar zijn vertrek bij Ducati aankondigde ging iedereen ervan uit dat financiële redenen ten grondslag hadden gelegen aan de breuk. 

Vanwege COVID-19 zou Ducati Dovizioso minder salaris in het vooruitzicht hebben gesteld, maar in een interview met Gazetta dello Sport heeft Dovizioso gezegd dat dit niet klopt en dat er zelfs nooit een deal op tafel heeft gelegen. De reden van de breuk gaat volgens Dovizioso terug naar 2017, het jaar dat de relatie tussen hem en Dall'Inga sterk verslechterde. 

"Mijn relatie met Gigi? Nul komma nul", zegt Dovizioso in het interview. "In het verleden was het 30%, maar sinds Jorge Lorenzo in 2017 arriveerde botsten we meer en meer op elkaar en raakte mijn team geïsoleerd."

"We spraken niet langer meer over de ontwikkeling van de machine, we hielden geen meetings meer om de motor te ontwikkelen. Bij Ducati is er echter wel de potentie om te ontwikkelen, omdat er veel competente mensen werken en het kennisniveau erg hoog is. Van mijn acht jaar bij Ducati is dat nog waar ik me het meest kwaad om maak, omdat we zoveel meer hadden kunnen doen. Gigi en ik hebben sinds 2017 niet meer normaal met elkaar gesproken."

De beslissing niet verder met Dovizioso te gaan is geen unanieme beslissing van het Ducati management geweest. "Deze beslissingen komen enkel en alleen van Gigi", zegt Dovizioso. "Er wordt gesproken dat het een Ducati beslissing was, maar dat klopt niet. Gigi neemt alle beslissingen. Net als de keuze van Lorenzo in 2017."

"Aan het begin van het 2016 seizoen was er een kans Marc Marquez te contracteren, maar Gigi had al besloten dat hij Lorenzo wilde tekenen."

Volgens Dovizioso nam Dall'Inga zijn besluit nadat de twee botsten tijdens een technische meeting in 2019 tussen de Duitse en Oostenrijkse Grand Prix. "Gigi stelde dat hij begreep dat het al klaar was vanaf die meeting tussen de Sachsenring en de Red Bull Ring", zegt hij. "Dat had een technische meeting moeten zijn, we hadden verschillende ideeën, er was frictie en we wilden met alle engineers om de tafel gaan zitten."

"Het begon als een technische meeting, maar eindigde met een enorme confrontatie tussen ons beide. Gigi voelde zich aangevallen, geslagen. Ik denk dat hij op dat moment de deur dicht heeft gemaakt, maar dat geruisloos heeft gedaan. Wat hij zegt bevestigt dat."

"Er werd gesproken dat ik dit of dat wilde. Allemaal leugens. Er heeft nooit een bod op tafel gelegen, er waren geen onderhandelingen. Ik wist nog steeds niet dat ze niet verder wilden met mij. Wat ze echter zeiden was de bevestiging dat het voor Gigi al na die 2019 meeting klaar was."

Dovizioso is ook zeer kritisch op het gebrek een transparantie over een 2021 Ducati deal. Als hij meer had geweten over zijn positie binnen het team, dan zou hij anders hebben gekeken tegen de mogelijke optie naar KTM te gaan, na met de Oostenrijkers in gesprek te zijn geweest. 

Gevraagd of hij overweegt de plaats van Marc Marquez bij Repsol Honda tijdelijk in te nemen sluit Dovizioso die optie niet uit, maar weigert verder commentaar te geven. "Als het zover komt en ik word benaderd, dan zie ik wel waarmee ze komen."