Zoeken

Wereldrecordhouder landsnelheidsrecord Ralph Hudson bezweken aan verwondingen crash Bonneville

9 september 2020
FIM landsnelheid wereldrecordhouder Ralph Hudson is 6 september in Salt Lake City bezweken aan verwondingen die hij meer dan drie weken geleden opliep tijdens een crash op de zoutvlaktes van Bonneville. Hudson is 69 jaar oud geworden.

Mocht je nog nooit van Ralph Hudson hebben gehoord: hij is de huidige FIM wereldrecordhouder voor 'sit-on' motorfietsen (geen streamliner) met een snelheid van 478 km/u, een snelheid die hij in juli 2018 in Bolivia reed. 

Het is Hudsons droom geweest om het record op meer dan 300 mijl per uur te zetten. Een droom die hij deelde met concurrent en vriend Al Lamb. De strijd tussen de twee op jacht naar die 300 mph was een voortdurende saga die de aandacht van de landsnelheidscommune trok. 

Zeker toen Hudson en Lamb in 2017 helemaal naar Bolivia trokken naar de Salar de Uyuni, de grootste zoutvlaktes ter wereld met ruimte voor veel langere runways voor racers, op een zinderende hoogte van 4.000 meter. 

Dat is weliswaar een flink stuk hoger dan Bonneville, maar het zoutoppervlak was een stuk consistenter dan de steeds dunner wordende zoutvlaktes van Bonneville, waar vanwege hoogwater de roemruchte races moesten worden afgelast. 

Tijdens het 2017 event profiteerde Hudson van de ijlere lucht en langere baan van de Bolivian Salar en verbeterde het record tot 284 mph met zijn compleet gestroomlijnde Suzuki GSX-R1000. Een jaar later verbrak de coureur uit Alhambra, Californië zijn eigen record opnieuw, ditmaal tot een bitterzoete 297 mijl per uur. 

Hudson reed een enkele run van 304 mijl per uur (489 km/u) - de hoogst gereden snelheid ooit op een sit-on motorfiets, maar slaagde er de tweede run in tegengestelde richting niet in, waardoor het geen erkend FIM wereldrecord is. 

"Het is geweldig om 300 te hebben gereden en dat het officieel wordt erkend, maar het is me niet gelukt om twee runs te doen met een gemiddelde van boven de 300 voor het FIM record", zei Hudson na afloop van het event in Bolivia in 2018. "Het is erg teleurstellend om te weten dat ik een machine heb waarmee het kan, maar niet twee runs heb kunnen doen. Weet je, je stelt je doelen en het is teleurstellend als je ze niet haalt." 

Hudson deed mee aan een SCTA (Southern California Timing Asociation) tijdens de Bonneville Speed Week op 14 augustus 2020, toen hij crashte bij het verlaten van de getimede mijl bij 250 mijl per uur. Een windvlaag zorgde voor een speedwobble die hij niet wist op te vangen. Hudson werd overgevlogen naar Intermountain Medical Center in Salt Lake City, waar hij in eerste instantie op de IC werd gestabiliseerd, maar uiteindelijk op zondag 6 september aan zijn verwondingen is bezweken.

Behalve dat Hudson een ervaren racer was, van zijn racedagen in de jaren '70 tot het hedendaagse landsnelheid racen, was hij een nauwgezet bouwer en goede vriend voor velen in de commune. Zijn bijnaam 'Quiet Giant' (Stille Reus) verwijst naar z'n bescheiden en vriendelijke houding naast de motor en zijn ongelofelijk gewaagde stijl op het circuit. 

Ondanks zijn eigen niet aflatende ambitie om te racen had Hudson altijd tijd voor anderen, of het nu was om te helpen of gewoon een praatje te maken. Hudson aarzelde nooit om aandacht te schenken aan een vriend of zelfs concurrent. 

Ralph Hudson is 69 jaar oud geworden, hij laat een zoon David en vriendin Leslie Murray achter.