Zoeken

Staat Ben Spies voor zijn comeback?

8 oktober 2017
Met een post op Instagram, waarin hij zinspeelt op een comeback, heeft vijfvoudig AMA en WK Superbike wereldkampioen Ben Spies de geruchtenmolen op volle toeren gezet. De voormalig Yamaha MotoGP coureur wordt door verschillende media met de MotoAmerica in verbinding gebracht.

Het gerucht gaat al een tijdje dat Ben Spies keihard aan een comeback aan het werken is, en met een recente post op Instagram heeft Spies dat vuurtje nog verder aangewakkerd. Een plaatje van z’n helm en racehandschoenen met als bijschrift “Eens zien of we dit nog steeds kunnen” spreekt boekdelen.

Als vijfvoudig AMA kampioen leek Ben Spies de nieuwe Amerikaanse belofte te zijn. In 2009 maakte hij de overstap naar het WK Superbike en schreef het prestigieuze kampioenschap nog in zijn debuutjaar met maar liefst 11 pole positions en 14 overwinningen al op naam, een ongekende prestatie.

In 2010 maakte Spies de overstap naar de MotoGP als teamgenoot van Colin Edwards in het Tech 3 Yamaha Team, finishte zijn vijfde race al op het podium en scoorde voor eigen publiek in Indianapolis zijn allereerste pole. Spies eindigde zijn debuutjaar op de 6e plaats en was daarmee niet alleen de beste Amerikaan in de eindrangschikking, maar een flink stuk beter dan teamgenoot Edwards op de 11e plaats.Een jaar later wordt Spies als nieuw wonderkind bij Yamaha doorgeschoven naar het officiële fabrieksteam als teamgenoot van Jorge Lorenzo, maar zijn debuut in het fabrieksteam gaat met veel ups en downs gepaard. In Qatar finisht hij de race op de zesde plaats, om daarna in Jerez en Estoril onderuit te gaan. 

Na opnieuw een zesde plaats in Le Mans scoort hij zijn eerste podium in Catalunya, om daarna in Silverstone weer onderuit te gaan. In Assen grijpt hij nét naast de pole position, maar gaat wel met zijn eerste overwinning naar huis. Met in totaal 4 podiums eindigt Spies het seizoen op de vijfde plaats, maar de vele crashes begonnen toen al hun sporen achter te laten.

In 2012 was Spies geen schim meer van zichzelf, eindigde het seizoen als gevolg van de vele blessures op een teleurstellende tiende plaats en moest aan het eind van het seizoen bij Yamaha weer het veld ruimen voor Valentino Rossi, die na twee teleurstellende jaren bij Ducati weer terug naar Yamaha ging. 

Spies tekent voor het Pramac Ducati team en rijdt de eerste twee wedstrijden van het seizoen, maar ondervindt te veel hinder van zijn geblesseerde schouder en trekt zich daarom noodgedwongen terug. In Indianapolis doet Spies een poging terug te keren, maar gaat opnieuw onderuit en loopt daarmee nog meer blessures op. Tijdens het MotoGP weekend in Motegi kondigt Spies aan als gevolg van zijn blessures te stoppen met racen.

De carrière van Spies leek daarmee over en uit, tot de Instagram post de geruchtenmolen weer in volle gang heeft gezet en Spies nu in verbinding met MotoAmerica, het Amerikaanse Superbike kampioenschap, wordt gebracht. Het gerucht gaat nu dat Spies daar komend seizoen met een eigen team zal gaan aantreden. Of dat met Yamaha zal zijn, het merk dat hem internationaal zijn grootste successen bracht, is niet bekend.