Zoeken

Lake Torrent: nieuw circuit in Noord-Ierland

18 september 2017
Het Circuit of Wales mag dan zijn geflopt, maar dat wil niet zeggen dat daarmee de droom voor een nieuw Brits circuit voorbij is. Privé projectontwikkelaar Manna Developments heeft namelijk een plan gelanceerd voor een circuit in het Noord-Ierse Coalisland. Het circuit zou in 2019 in gebruik kunnen worden genomen.

Lake Torrent Motorsport is het nieuwe door Manna Developments bedachte ontwikkelingsproject dat 66 hectare grond in Coalisland moet transformeren tot een ‘International Motorsport Centre of Excellence’. 

De visie van Manna Developments is niet veel anders dan het geflopte Circuit of Wales, dat weliswaar een 5-jarig contract met Dorna wist te tekenen voor organisatie van de MotoGP, maar het financiële plaatje niet rond wist te krijgen. 

De creatie van een motorsport en trainingscenter op wereldniveau moet niet alleen Coalisland weer op de kaart zetten, maar tevens de lokale gemeenschap nieuwe kansen voor het zakenleven, engineering en ontspanning bieden door meer toerisme, meer werkgelegenheid en research en development. Volgens Manna Developments levert het project naar verwachting 200 banen in de lokale regio op.

Het Lake Torrent Motorsport project omvat een 3,59 kilometer lang circuit dat 12 bochten en 30 meter hoogteverschil kent en aan de FIA Grade 2 / FIM Grade B eisen voldoet. Het ontwerp van het circuit komt voor rekening van het Britse Driven International ltd. Naast het circuit komt er ook een volledige pit- en hospitality accomodatie. Het circuit moet plaats bieden aan 30.000 toeschouwers.

Door gebouwen en het landschap zorgvuldig te plaatsen moet de geluidsoverlast tot een minimum zijn teruggebracht. De eerste fase van het project, dat naast het circuit en community faciliteiten een nieuwe rondweg om Coalisland omvat, in 2018 worden opgeleverd. Het circuit zou dan in 2019 in gebruik kunnen worden genomen.

Het grote verschil met het geflopte Circuit of Wales is echter dat Manna Developments begin deze maand groen licht heeft gekregen van de Mid Ulster District Council voor de bouwaanvraag voor Lake Torrent. Met de bouw van het circuit is een investering van £29 miljoen gemoeid.