Zoeken

YART Yamaha wint bizar verlopen 8 uren van Sepang

14 december 2019
YART Yamaha heeft de allereerste bizar verlopen 8 uren van Sepang, die vanwege extreme regen pas het zesde uur definitief van start kon gaan, op naam geschreven. Het Oostenrijkse Yamaha Endurance fabrieksteam finishte 1 minuut en 50 seconden voor het Honda Asia Dream Racing Team. Het BMW Motorrad World Endurance Team maakte op een ronde achterstand het podium compleet.

De allereerste 8 uren van Sepang leek lange tijd letterlijk in het water te vallen. Het circuit werd rond de middag door extreme regen geplaagd, waardoor de wedstrijdleiding in eerste instantie de start achter de pacecar wilde doen, maar na de opwarmronde alsnog besloot om de start tot nader bericht uit te stellen.

Twee uur later werd een eerste poging gedaan en werd er daadwerkelijk achter de pacecar gestart, maar na enkele ronden achter de pacecar te hebben gereden werd opnieuw de conclusie getrokken dat weersomstandigheden veel te extreem waren om te racen, met name de laaggelegen delen van het circuit stonden helemaal blank. 

Daarmee leek de allereerste 8 uren van Sepang te eindigen in een deceptie, maar na vijf uur wachten was de situatie dusdanig verbeterd dat er nu wel kon worden geracet, zij het slecht een sprintrace van net iets minder dan drie uur. 

Het Yamaha Sepang Racing gelegenheidsteam met Michael van der Mark, Franco Morbidelli en Hafyzh Syahrin had zich in de Top 10 Trial op de pole position gekwalificeerd en Michael had de eer gehad te mogen starten. Opnieuw werd er achter de pacecar gestart, maar nadat de lichten op groen waren gezet leek van der Mark direct afstand van de rest van het veld te nemen.

De enige die de Rotterdammer kon volgen was Mike di Meglio op de F.C.C. TSR Honda, die rondenlang met van der Mark in gevecht was om de leiding in de race. De twee hadden binnen no-time een ruime voorsprong op de #71 Team Kagayama Suzuki opgebouwd, tot Di Meglio in de laatste bocht onderuit ging en van der Mark in zijn val meenam. 

De F.C.C. TSR coureur pakte de Fireblade meteen op en behield de leiding in de race, maar voor van der Mark leek de race over en uit te zijn. Hij bracht de YZF-R1 terug naar de pits, om met 4 ronden achterstand de race weer te kunnen vervolgen.

Binnen no-time had Di Meglio weer een enorme voorsprong opgebouwd, maar in zijn tweede stint sloeg het noodlot voor 2008 125cc wereldkampioen toe, in leidende positie ging hij voor de tweede keer onderuit en moest nu wel naar de pits om de Fireblade op te knappen.

Dat gaf de leiding in handen van YART Yamaha, dat in het begin kansloos voor de overwinning leek te zijn, maar wist optimaal te profiteren van een eerste pacecar situatie vanwege olie op de baan en het uitvallen van het Suzuki JEG Kagayama #71 team en Tecmas BMW GMC. 

Een geweldige opsteker voor het team dat de Bol d'Or dit jaar niet had weten te finishen en het tactisch ontzettend slimme besluit had genomen om in de constant wisselende omstandigheden Niccolo Canepa de race van kop tot staart uit te rijden. 

Een enorme prestatie ook voor Niccolo Canepa, die het eerste uur geen tractie controle had gehad nadat de motor even was uitgevallen, maar dat bij de eerste pitstop weer terug had gekregen nadat hij de motor even van contact had gezet - wat genoeg bleek te zijn om de elektronica te resetten.  

 

En de op voorhand gedoodverfde winnaars Yamaha Sepang Racing? Teruggevallen naar de 44e plaats wist Michael van der Mark in twee uur tijd weer op te klimmen naar de 13e plaats, waarna Franco Morbidelli (die in de Top 10 Trial het team op de pole position had gezet) het van hem overnam, sneller was dan wie dan ook op de baan om uiteindelijk op een uitstekende 7e plaats te worden afgevlagd, op twee ronden achterstand. F.C.C. 

8 uren van Sepang, uitslag race:

No Team Motor Klasse Finish
1 7 AUT YART - YAMAHA Yamaha YZF-R1 EWC 80 ronden
2 88 JPN Honda Asia-Dream Racing with SHOWA Honda CBR1000RR Fireblade EWC 1'49.622
3 37 BEL BMW Motorrad World Endurance Team BMW S 1000 RR EWC 1 ronde
4 96 FRA MOTO AIN Yamaha YZF-R1 SST 1 ronde
5 2 FRA Suzuki Endurance Racing Team Suzuki GSX-R1000R EWC 1 ronde
6 1 FRA Team SRC Kawasaki Kawasaki ZX-10RR EWC 2 ronden
7 21 MAS Yamaha Sepang Racing Yamaha YZF-R1 EWC 2 ronden
8 48 MAS BMW Sepang Racing BMW S 1000 RR EWC 2 ronden
9 36 FRA 3ART - MOTO TEAM 95 Yamaha YZF-R1 EWC 2 ronden
10 6 FRA Team ERC Endurance Ducati Panigale V4 R EWC 2 ronden