Zoeken

YART - Yamaha wint 12 uur Estoril

26 september 2020
Na zich op vrijdag van de pole position te hebben verzekerd heeft het YART Yamaha de afsluitende race van het 2019-2020 EWC kampioenschap, de 12 uur van Estoril, op naam geschreven. Het Yamaha endurance fabrieksteam finishte bijna 25 seconden voor F.C.C. TSR Honda France. Het Wójcik Racing Team maakte op 3 ronden achterstand het podium compleet.

De laatste race van het vanwege de corona pandemie tot 4 ronden ingekorte Endurance World Championship 2019-2020 seizoen, wat tevens de inaugurale race op Estoril was, bleek er gaandeweg de 12 uurs race geen maat op YART - Yamaha, dat met rijders Karel Hanika, Marvin Fritz en Niccolò Canepa in de training al had laten zien dé favorieten voor de overwinning te zijn.

Bij de start, die op verzoek van de coureurs naar 8 uur 's ochtends was vervroegd omdat rijden in het donker vanwege te weinig verlichting rond de baan te gevaarlijk zou zijn, zag het er echter nog niet zo naar uit. Marvin Fritz mocht bij YART de sprint naar de motor maken, maar kreeg de YZF-R1 niet gestart en was daardoor bij de eerste doorkomst teruggevallen tot ergens in het middenveld.

Zo slechts als de start van YART - Yamaha, zo voortvarend was het begin van de 12 uurs race voor het BMW Motorrad World Endurance Team. Markus Reitenberger, had in de kwalificatie al de allersnelste rondetijd had gezet en voor het team de start mocht doen, nam direct afstand van F.C.C. TSR Honda voor wie Mike Di Meglio de start had gedaan.

Ook di Meglio wist zich los te rijden van de achtervolgende groep met leiders in het kampioenschap SERT - Suzuki, regerend wereldkampioen SRC Kawasaki, Wójcik Racing - Yamaha en ERC Endurance, dat dit jaar op de Panigale V4 R is overgestapt. Al vroeg in de race had Louis Rossi een bizar vreemde crash en reed de voorband tegen de vangrail lek, maar wist nog wel terug in de pits te raken waar een bleek dat het ophangpunt van het blok was afgebroken en de Panigale V4 R niet kon worden gerepareerd.

Terwijl Marvin Fritz zich terug naar de kop van het veld reed bouwde het door de Belg Werner Daemen gerunde BMW fabrieksteam de leiding flink uit. Na een uur racen lag het team zelfs 1 ronde voor op YART - Yamaha, maar het ging voor BMW vreselijk mis nadat Peter Hickman de S 1000 RR had overgepakt en in een van zijn eerste ronden onderuit ging, waardoor het team 7 ronden in de pits verloor en kansloos voor een podiumfinish was.

De crash van Hickman gaf YART de leiding in de race, na 2 uur racen lag het team ruim 26 seconden voor op F.C.C. TSR Honda, dat op zijn buurt weer 27 voor op SERT - Suzuki lag, maar alsof YART bij de start nog niet genoeg drama had gehad sloeg in het vijfde uur opnieuw de pechvogel toe. Bij Karel Hanika brak de voetsteun af, waardoor hij de laatste ronden van zijn run 5 seconden per ronde toegaf.

De leiding kwam echter nooit in gevaar en na 12 uur racen werd het YART - Yamaha team als winnaar afgevlagd. Op 25 seconden finishte F.C.C. TSR Honda op de tweede plaats, terwijl op drie ronden afstand het Wójcik Racing Team privé team op de derde en laatste podiumplaats werd afgevlagd.

De derde plaats was lange tijd een gevecht tussen SRC Kawasaki en SERT - Suzuki geweest, maar Kawasaki verloor na een crash veel tijd in de pits, terwijl het Suzuki team met problemen aan de versnellingsbak werd geconfronteerd en daardoor tot twee maal toe de pits op moest zoeken. Een vierde plaats voor SERT was echter wel voldoende om voor de 16e keer tot wereldkampioen te worden gekroond.