Zoeken

Yamaha wint 8 uren Suzuka

30 juli 2017
Voor het derde jaar op rij heeft Yamaha de prestigieuze 8 uren van Suzuka op naam geschreven. Het Yamaha Factory Racing Team, met naast Katsuyuki Nakasuga de twee Yamaha SBK fabrieksrijders Alex Lowes en Michael van der Mark, finishten met bijna een ronde voorsprong op Kawasaki Team Green. F.C.C.TSR Honda maakte het podium compleet.

De 40e editie van de 8 uren van Suzuka was er opnieuw geen maat op de #21 Yamaha Factory Racing Team. Het belangrijkste fabrieksteam, dat twee jaar geleden nog met Tech3 coureurs Bradley Smith en Pol Espargaro aan de start stond, had dit jaar een beroep op World Superbike coureurs Alex Lowes en Michael van der Mark gedaan, nadat beide Tech3 coureurs Johann Zarco en Alex Rins hadden bedankt voor de eer. 

In de top 10 Trial shootout had Nakasuga de #21 Yamaha op de pole position gekwalificeerd, voor de Yoshimura Suzuki met onder andere Sylvain Guintoli, de #11 Kawasaki met onder andere Leon Haslam, de F.C.C. TSR Honda met Randy de Puniet en Dominique Aegerter en de #634 MuSASHi RT HARC-PRO Honda met naast Jack Miller de twee Japanners Takahashi en Nakagami.


Na een sterk begin van Leon Haslam op de #11 Kawasaki leek de strijd om de overwinning tocht tussen tussen de #21 Yamaha en #634 Honda te gaan. Marc VDS coureur Jack Miller had in het begin van het tweede uur op de MuSASHi RT HARC-PRO Honda de leiding in de race, maar werd behoorlijk op de hielen gezeten door Alex Lowes op de Factory Yamaha, die de Australiër op de baan voorbij wist te gaan. 

Het tweede uur verspeelde MuSASHi RT HARC-PRO Honda echter de kansen op de overwinning, toen Nakagami met de CBR1000RR SP2 onderuit ging en na de extra pitstop was teruggevallen naar de vierde plaats. Vanaf dat moment had het Yamaha Factory Racing Team de leiding in de race en schreef daarna onbedreigd de derde opeenvolgende overwinning bij. De derde overwinning ook voor Michael van der Mark, die al twee keer eerder op de MuSASHi RT HARC-PRO Honda de 8 uren van Suzuka wist te winnen.

De tweede plaats leek naar de F.C.C. TSR Honda te gaan, totdat met nog enkele minuten te gaan Randy de Puniet een brandende Fireblade SP2 de pitsstraat instuurde. De brand kon door het team snel worden geblust en de machine in ijltempo gecheckt, waardoor het team op de valreep alsnog op de derde plaats kon worden afgevlagd. De tweede plek ging daardoor naar naar de #11 Kawasaki, een welverdiend resultaat voor Leon Haslam. 

8 Uren van Suzuka:
1. Yamaha Factory Racing Team (Lowes/van der Mark/Nakasuga) 8h 32.9s 
2. Kawasaki Team Green (Haslam/Watanabe/Kamaruzaman) +2m 9s 
3. FCC TSR Honda (Aegerter/Hook/de Puniet) +1 lap 
4. MuSASHi RT HARC-PRO Honda (Miller/Nakagami/Takahashi) +2 laps 
5. YART-Yamaha (Parkes/Nozane/Fritz) +4 laps 
6. Honda Dream Racing (Koyama/Iwato/Yamaguchi) +4 laps 
7. Yoshimura Suzuki (Guintoli/Brookes/Tsuda) +4 laps 
8. Satu Hati Honda Team Asia (Pratama/Zaidi/Wilairot) +5 laps 
9. MotoMapSUPPLY FutureAccess Suzuki (Waters/Aoki/Konno) +5 laps 
10. Honda Dream RT Sakurai Honda (Mizuno/O'Halloran/Stauffer) +5 laps