Zoeken

SERT Suzuki wint bizarre en chaotische 83e Bol d'Or

22 september 2019
Voor de 9e keer heeft SERT Suzuki de Bol d'Or op naam geschreven. De vice-wereldkampioen won de chaotische race, die vanwege extreem slecht weer tussen 6 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends werd stilgelegd, met een ronde voorsprong op privé Yamaha team Wójcik Racing Team, dat op zijn beurt het privé BMW team ERC Edurance een ronde voorbleef.

De eerste race van de 2019/2020 Endurance World Cup kende een bizar verloop. Vanaf de start op zaterdagmiddag 15:00 uur had het aan een stuk door geregend en werd het gaandeweg de race er niet beter op.

Op een droge baan had YART het hele weekend gedomineerd, maar op een compleet doorweekte baan wist zelfs het Yamaha privé team Wojcik Racing de 4 fabrieksmachines van Yamaha (YART #7), Honda (F.C.C. TSR #5, Suzuki (SERT #2) en wereldkampioen Kawasaki (SRC #1) partij te geven.

Met voor de avond zelfs noodweer voorspeld en opnieuw een pace-car op de baan omdat de condities te slecht waren om te racen zag de wedstrijdleiding zich na 3 uur racen genoodzaakt de wedstrijd tot nader bericht stil te leggen, met de motoren in volgorde van voorlopige tussenstand in de pitstraat op te stellen.

Dat gaf F.C.C. Honda de leiding in de race, dat als enige van de topteams nog geen tweede pitstop hadden gemaakt. In eerste instantie ging de wedstrijdleiding ervan uit dat met een klein half uurtje de race weer zou kunnen worden hervat, maar na overleg ook met de teams werd besloten de wedstrijd stil te leggen tot 6 uur in de ochtend, waarna een herstart volgde van achter de pacecar.

Bij de herstart lag de baan er stukken beter voor en leek het 62.000 koppige publiek dat het slechte weer had getrotseerd zich op te kunnen maken voor een spannende finale tussen de 4 Japanse fabrieksteams én BMW, dat dit jaar voor het eerst met een officieel BMW Motorrad fabrieksteam aan de Endurance World Cup deelneemt.

In het 18e uur van de race ging het echter compleet mis met F.C.C. TSR Honda, dat na al die tijd de leiding in de race te hebben gehad het motorblok opblies, waarna achtereenvolgens SRC Kawasaki en YART Yamaha over de olie onderuit gingen en beide machines in brand vlogen.

Daarmee lagen in één klap drie kanshebbers voor de overwinning uit de race en kwam de leiding in handen van SERT Suzuki, dat daarna onbedreigd de laatste uren uitreed en zijn 9e Bol d'Or overwinning bijschreef. Tweede op een ronde achterstand werd het Poolse Wójcik Racing privé team op de door YART geprepareerde YZF-R1, terwijl de derde en laatste podiumplaats eveneens naar een privé team ging, Team ERC Endurance op een 2018 BMW S 1000 RR.

Update:
Na afloop van de race is tijdens de technische keuring gebleken dat de tankinhoud van de BMW S 1000 RR van Team ERC Endurance niet reglementair was, waardoor het team is gediskwalificeerd en de derde plaats naar het BMW Motorrad World Endurance Team is gegaan.