Zoeken

2020 Bol d'Or gecancelled, vervangen door 12 uur Estoril

18 augustus 2020
De Bol d'Or gaat dit jaar niet door. De lokale autoriteit, prefecture van Var, heeft het besluit publiek toe te laten teruggedraaid. In plaats daarvan is een nieuw event aan de kalender toegevoegd, de 12 uur van Estoril in Portugal, welke op 27 september zal worden verreden.

De Bol d'Or 2020, de laatste race van het huidige FIM EWC seizoen op het circuit van Paul Ricard in Le Castellet in Zuid-Frankrijk die voor het weekend van 19-20 september op de kalender stond, zou voor het publiek toegankelijk zijn. 

Nu de coronapandemie weer aan het oplaaien is worden in Frankrijk de beperkingen weer volop aangescherpt en heeft de lokale autoriteit prefecture van Var de toestemming publiek toe te laten bij de Bol d'Or teruggedraaid. Deze beslissing heeft race organisator Editions Larivière ertoe gedwongen de 2020 editie van de Bol d'Or te cancellen. 

In plaats van de Bol d'or heeft Eurosport Events, promotor van het WK Endurance, nu als laatste race van het 2020 seizoen een nieuw event toegevoegd in Portugal op het circuit van Estoril. De 12-uurs race zal op het nabij Lissabon gelegen circuit worden verreden op 27 september.

Als laatste race van het seizoen profiteert de 12-uurs race van een bonus van 150% van de punten in zowel de EWC als de Superstock raceklasse, evenals punten voor de tussenstand na 8 uur racen. 

Het is voor het eerst dat het EWC het circuit van Estoril aandoet, het circuit is in het verleden al wel gastheer geweest voor het WK Superbike en de MotoGP. Voor dit laatste event van het 2019-2020 seizoen staat nog een race op de kalender, de 24 uur van Le Mans op 29-30 augustus. 

François Ribeiro, hoofd Eurosport Events:
“We steunen de beslissing van Editions Larivière om de Bol d'Or 2020 af te gelasten in het kader van strengere beperkingen in verband met de gezondheidssituatie in Frankrijk. We zullen in september 2021 terugkeren naar dit geweldige evenement. 

Om de belangen van het kampioenschap en de teams te beschermen, hebben we er alles aan gedaan om deze laatste race te vervangen. We zijn verheugd om een ​​nieuwe strijd tussen teams op het circuit van Estoril aan te kondigen en aan te bieden om het seizoen 2019-2020 af te sluiten."


Jorge Viegas, voorzitter van de International Motorcycling Federation:
"Het is een enorme teleurstelling dat de iconische Bol d'Or moest worden geannuleerd vanwege de verlenging van de restricties in Frankrijk. Ik wil Circuito Estoril, de organisator van Eurosport Events, de Portugese Federatie van harte bedanken voor de geleverde inspanningen. om zich voor te bereiden op deze race met zulke korte deadlines. 

Ook heel erg bedankt aan alle teams, de renners, de officials voor hun flexibiliteit bij het aanpassen aan deze veranderingen in verband met de huidige gezondheidssituatie en in het belang van het Wereldkampioenschap. Ik ben erg blij dat het FIM Endurance Wereldkampioenschap terugkeert naar Estoril voor de race die het seizoen 2020 zal afsluiten."