Zoeken

Yamaha roept FJR1300 opnieuw terug om issue versnellingsbak

13 december 2021
Een terugroepactie uit moeten rollen omdat de vorige terugroepactie niet goed is uitgevoerd, dat is wat Yamaha heeft gedaan met de 2016-2020 FJR1300, waarvan eind vorig jaar bleek dat het tandwiel van de tweede versnelling mogelijk kon breken.

Onderzoek had Yamaha eind vorig jaar geleerd dat het tandwiel van de tweede versnelling niet sterk genoeg was om lasten bij hoge toerentallen te dragen, waardoor er haarscheuren konden ontstaan en in een worst case scenario het tandwiel zelfs zou kunnen breken. 

Yamaha rolde wereldwijd een terugroepactie uit voor de 2016-2020 FJR1300, om de hoofdas en samengestelde as van de versnellingsbak te vervangen door sterkere onderdelen. Daarnaast werd de ECU geherprogrammeerd om extreem hoge toerentallen te voorkomen in het geval van een valse neutraal.

Bij dat herprogrammeren blijkt Yamaha nu echter iets te enthousiast te zijn geweest. Onder bepaalde omstandigheden, zoals wanneer gas wordt gegeven voordat de koppeling volledig is losgelaten en de motor een onverwacht hoog toerental maakt, reageert de ECU door het toerental te begrenzen. 

Deze begrenzing is door Yamaha geprogrammeerd om te voorkomen dat het tandwiel van de tweede versnelling aan uitzonderlijk hoge krachten wordt blootgesteld. Deze toerenbegrenzer blijkt echter iets te enthousiast in te grijpen, waardoor de kans ontstaat dat de motor veel minder sterk accelereert dan de rijder zou verwachten. 

Bij de Yamaha dealer zal de ECU nu opnieuw worden geherprogrammeerd.