Zoeken

Yamaha roept 9 modellen terug om verkeerde reflector

28 december 2020
Yamaha heeft een terugroepactie uit moeten rollen voor maar liefst 9 verschillende modellen. De NMAX125, X-MAX125, X-MAX300, X-MAX400, YZF-R3, MT-03, XSR700, Tracer 700 en Ténéré 700 kunnen terug naar de dealer omdat de reflector aan de achterkant het licht niet goed reflecteert.

Een kleine en vooral onbenullige fout, maar wel eentje met grote consequenties want doordat de reflector aan de achterkant van de motor/scooter niet aan Europese regelgeving voldoet en daardoor volgens Brussel het licht niet goed reflecteert moet bij maar liefst 9 verschillende modellen deze worden vervangen door een correct exemplaar. 

De terugroepactie betreft de NMAX125, X-MAX125, X-MAX300, X-MAX400, YZF-R3, MT-03, XSR700, Tracer 700 en Ténéré 700, geproduceerd tussen 2013 en 2020 en dat zijn een heleboel Yamaha's. Yamaha's die in Yamaha's fabriek in Frankrijk zijn geproduceerd.

Volgens de Europese Commissie zijn bovenstaande modellen in het donker niet goed zichtbaar voor achteropkomend verkeer, wat het risico op ongelukken vergroot, maar het ambtenarenapparaat vergeet voor het gemak dat elke tweewieler een achterlicht heeft dat meer dan voldoende zichtbaarheid naar achteren geeft. 

Als je 't ons vraagt neigt dit naar typische Brusselse bureaupolitiek van domweg regeltjes opvolgen omdat de regels er nu eenmaal zijn - beter bekend als de Paarse Krokodil. Hoewel, strikt genomen kwam de eerste melding uit Duitsland, waarmee 't tevens een mooi staaltje Deutsche Gründlichkeit is, maar als merk ben je wel mooi in de aap gelogeerd. Mocht je binnenkort door Yamaha worden gecontacteerd voor een terugroepactie, dan weet je dus waarom.