Zoeken

Suzuki roept Burgman 200 terug om mogelijke corrosie voeding snelheidsunit

10 mei 2021
Suzuki heeft een terugroepactie uitgerold voor de Burgman 200 welke in 2018 en 2019 zijn geproduceerd. De voeding van de snelheidssensor kan weerstanden bevatten die gevoelig zijn voor corrosie, waardoor de snelheidsmeter kan uitvallen.

Bij corrosie denk je al snel aan water dat ergens komt waar het eigenlijk niet de bedoeling is en vervolgens de hele boel loop te verstieren, maar in het geval van de Burgman 200 is het verhaal een stuk complexer. 

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat er in het voedingscircuit van de wielsnelheidssensor in de snelheidsmeterunit weerstanden kan zitten die vatbaar zijn voor corrosie veroorzaakt door een reactie op zwavelgas dat vrijkomt als een natuurlijk bijproduct van de rubberen hoes die de unit afdekt. 

Als de weerstanden door corrosie worden aangetast zal er geen of niet voldoende stroom naar de sensor vloeien, waardoor deze niet meer functioneert en geen signaal meer doorgeven naar de snelheidsmeter en kilometerteller en je dus niet meer weet hoe hard je rijdt (of hoeveel kilometer je hebt gereden). 

Tot oktober 2019 had de fabrikant van de snelheidssensor unit weerstanden van twee toeleveranciers gebruikt. De weerstanden van een van die twee toeleveranciers bleken onvoldoende weerstand tegen corrosie te hebben. Vanaf oktober 2019 heeft de fabrikant enkel nog de juiste weerstanden ingekocht. 

De terugroepactie heeft betrekking op de Burgman 200 met productiedata tussen 17 augustus 2018 en 25 november 2019.