Zoeken

Honda roept Africa Twin Adventure Sport terug om verstopt brandstoffilter

23 december 2020
Honda heeft een terugroepactie uitgerold voor de Adventure Sports uitvoering van zowel de CRF1000L als de CRF1100L Africa Twin. Het brandstoffilter kan verstopt raken door bij het lasproces van de benzinetank vrijgekomen zinkoxide, waardoor de motor afslaat.

We moeten zeggen dat het ons gedurende onze trip van Marbella naar huis eind vorig jaar met de CRF1100L Africa Twin Adventure Sports DCT niet is overkomen, wel met de CRF1000L Africa Twin Adventure Sports, waarmee we hortend en stotend de pomp net wisten te halen - alsof we op de laatste druppels benzine aan het rijden waren. Afgetankt deed 'ie het weer perfect en hebben we er geen aandacht meer aan gegeven.

Met een geschat percentage van 100% is het niet de vraag of, maar wanneer het je zal overkomen dat de Africa Twin tijdens het rijden afslaat. Als het je al niet eens overkomen is, zoals ons.

Honda ontving eerste rapporten in augustus en september 2019 van motoren die afsloegen of stotterden tijdens acceleratie doordat het brandstoffilter was verstopt en de benzine troebel was. Direct daarop werd door Honda onderzoek gestart, dat enkele maanden later werd afgerond omdat er geen oorzaak werd gevonden.

In maart 2019 ontving Honda een melding van vervuilde benzine vanuit de Mexicaanse markt, daarna kwamen meldingen vanuit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Japan en wederom de V.S. 

Een nieuw onderzoek werd gestart. In eerste instantie kon de oorzaak van het probleem opnieuw niet worden gevonden. Begin 2020 ontdekte Honda dat er zinkoxide in de benzinetank aanwezig was als gevolg van verschillende lasmethodes, en starte verder onderzoek. 

Het probleem bleek alleen bij de grote tank van de Adventure Sports en niet bij de kleine tank van de gewone Africa Twin. Tot 10 december 2020 ontving Honda 180 garantieclaims, 74 rapporten vanuit het veld, maar geen meldingen van ongevallen.

Eigenaren van de 2018-1019 CRF1000L Africa Twin Adventure Sports en 2020 CRF1100L Africa Twin Adventure Sports zullen door Honda worden gecontacteerd met het verzoek de motor naar de dealer te brengen. De dealer zal de benzinetank reinigen en het brandstoffilter vervangen. Diegenen die deze reparatie al hebben laten uitvoeren kunnen het betaalde bedrag terugclaimen.