Zoeken

Triumph kondigt samenwerkingsproject aan voor ontwikkeling elektrische motorfiets

15 mei 2019
Triumph heeft een unieke samenwerking met meerdere partijen, waaronder Williams Advanced Engineering, aangekondigd om elektrische motortechnologie te ontwikkelen. Dit tweejarige project zal een belangrijke bijdrage leveren aan het op termijn op de markt brengen van elektrische motorfietsen door Triumph.

 

"Een opwindende kans om toonaangevend te zijn op het gebied van de technologie die elektrificatie van motorfietsen mogelijk maakt," zo noemt Triumph CEO Nick Bloor de nieuwe samenwerking tussen Triumph en Williams Advanced Engineering, Integral Powertrain Ltd, Innovate UK en WMG, aan de Universiteit van Warwick.

Project Triumph TE-1, zoals het twee jaar durende project is gedoopt, is onderdeel van Triumphs elektrische motorfietsstategie, gericht op het leveren van wat volgens de Britten rijders willen en verwachten van hun Triumph, als in de perfecte balans tussen rijgedrag, prestaties en gebruiksvriendelijkheid. 

Nu is dat laatste een beetje een open deur, maar de vraag is in hoeverre de huidige motorrijder zit te wachten op elektrische fietsen. Triumph richt zich op klanten die ernaar streven hun impact op het milieu te verminderen, maar in alle eerlijkheid hebben wij niet het idee dat er ook maar een motorrijder is die zich daar druk om maakt als 'ie in het weekend met z'n maatjes toeren gaat. 

Goed, neemt niet weg dat het wel een goede stap is van Triumph om alvast vooronderzoek te doen, mocht het zover komen dat de wetgever ons elektrische motoren door de strot gaat duwen. Net als momenteel met elektrische auto's wordt gedaan. Vraag is alleen of Williams Advanced Engineering hier nu wel de juiste partij in is, het ooit zo machtige team is dit jaar het lachertje van de Formule 1. 

In het unieke samenwerkingsproject zal Triumph het project leiden door het leveren van geavanceerde expertise op het gebied van ontwerp en engineering van een rijwielgedeelte, evenals het definiëren van elektrische aandrijfkrachtkarakteristieken. Williams op zijn beurt zal het lichtgewicht batterijontwerp en de integratiemogelijkheden in de sector aanbieden, waarbij de test- en ontwikkelingsfaciliteiten worden gebruikt om een innovatief batterijsysteem te leveren in combinatie met de voertuigbesturingseenheid (VCU)

Integral Powertrain Ltd.'s e-Drive Division zal de ontwikkeling van op maat gemaakte power-dense elektromotoren en een siliciumcarbide omvormer leiden en beide in een enkele motorbehuizing integreren. WMG, aan de Universiteit van Warwick, zal expertise leveren op het gebied van elektrificatie en de kritische visie om innovatie te stimuleren, van R&D tot commerciële impact, door middel van modellering en simulatie op basis van toekomstige marktbehoeften.

Tot slot hebben we dan Innovate UK, de overheidsinstelling die wetenschappelijke en technologische programma's promoot die de Britse economie naar verwachting zullen doen groeien. Dat zal de partners ondersteunen en fondsen beheren. Dit maakt deel uit van de moderne financieringsstrategie van BEIS met als doel op het creëren van een marktleidende Britse mogelijkheid voor elektrische voertuigen.

Steve Sargent, Chief Product Officer van Triumph:
"Onze toekomstige productstrategie is gericht op het leveren van de meest geschikte motorplatform voor het veranderende landschap van de behoeften van de klant, en we zien een Triumph elektrische aandrijflijn als een belangrijke vereiste naast onze kenmerkende twee- en driecilindermotoren. Als onderdeel van ons initiatief voor elektrische motorfietsen is Project Triumph TE-1 een spannende samenwerking die waardevolle input zal leveren voor onze toekomstige lijn.”