Lambretta viert comeback met V-Special familie
Voor wie het alweer vergeten is (of nog nooit van het merk heeft gehoord, dat kan natuurlijk ook), Lambretta was in z’n gloriedagen dé grote concurrent van Vespa. Aan het eind van de tweede wereldoorlog had de Italiaanse ondernemer Ferdinando Innocenti luchtvaart-engineer Corradino D’Ascanio de opdracht gegeven een simpele, robuuste en betaalbare tweewieler te ontwikkelen. Makkelijk te rijden voor man en vrouw, ruimte voor een passagier en bescherming om de kleren niet vies te laten worden.
D’Ascanio maakte een revolutionair design, gebaseerd op een plaatframe maar dan met een schild om de rijder droog te houden, handschakeling aan het stuur en het motorblok rechtstreeks op het achterwiel gemonteerd. De doorsteek maakte de tweewieler ook voor vrouwen toegankelijk.
De twee kregen echter ruzie over het design. In plaats van een frame dat uit plaatstaal was geperst wilde Innocenti buizen toepassen, een overblijfsel van zijn pre-oorlogse onderneming. D’Ascanio distantieerde zich van Innocenti en ging met zijn ontwerp naar Enrico Piaggio, die vervolgens in 1946 de van plaatstaal frame voorziene Vespa lanceerde.
Een jaar later bracht Innocenti Lambretta op de markt, de tegenhanger van de Vespa waarvan het uiteindelijke ontwerp nu door Cesare Pallavicino en Pier Luigi Torre was gedaan, beide eveneens luchtvaart-engineers. Lambretta was vernoemd naar de Lambrate rivier in de Lambrate regio van Milaan waar de firma was gevestigd.
Lambretta scooters werden wereldwijd verkocht, met fabrieken in Frankrijk, Duitsland, Spanje, India, Taiwan, Brazilië, Colombia en Argentinië waar in licentie Lambretta scooters werden geproduceerd. Aan het eind van de jaren ’60 raakte het merk echter in het slop, als gevolg van de groeiende welvaart kwamen auto’s bij het grote publiek binnen handbereik en werden er steeds minder en minder scooters verkocht.
Innocenti’s hoofdonderneming raakte hierdoor in de financiële problemen, waar de British Leyland Motor Corporation handig op inspeelde en uiteindelijk het hele bedrijf overnam. Het Britse bedrijf onderging echter
eenzelfde lot, waardoor in de fabrieksdeur in 1972 alsnog definitief dicht moest worden gemaakt.
Lambretta werd door het Indiase staatsbedrijf Scooters India Ltd. (SIL) opgekocht en oud-medewerkers werden naar India gehaald om daar nieuwe productie op te starten. In het begin van de jaren ’80 ging dat nog voortvarend, maar tegen 1987 werden er nog maar 4.500 units verkocht,
tien jaar later kwam de productie alsnog tot stilstand.
Twintig jaar lang is Lambretta dus van het toneel verdwenen geweest, maar inmiddels weer helemaal up and running. Het Italiaanse merk is nu in handen van het in Lugano, Zwitserland gevestigde Lambretta Consortium, dat voor de nieuwe scooters een samenwerking met de Oostenrijkse KSR Group GmbH is aangegaan en Lambretta GmbH heeft opgericht.
Het eerste model dat het nieuwe Lambretta nu op de markt heeft gezet is de V-Special, die in drie verschillende versies op de markt zal worden gezet: V50 Special, V125 Special en V200 Special. Verantwoordelijk voor het design is de firma Kiska, die we natuurlijk kennen van KTM en tegenwoordig ook Husqvarna.
De V-Special heeft een frame dat uit geperst aluminium plaatstaal is samengesteld en waarvan desgewenst de zijpanelen in carbon kunnen worden uitgevoerd. Alle drie de motoren voldoen uiteraard aan Euro4, ook de 50cc versie, hebben een dashboard dat een combinatie is van een analoge snelheidsmeter een een digitaal display met fraaie blauwe achtergrond, een App met Bluetooth connectie wordt aan gewerkt. Verder heeft de scooter een LED achterlicht en remschijven in het voor- en achterwiel.
De nieuwe V-Special zal tegen het eind van het jaar in productie worden genomen, de eerste modellen van een gelimiteerde pre-serie zullen in februari 2018 beschikbaar zijn. De gewone productieserie volgt dan in maart. Prijzen vanaf 2.799 euro voor de V50, 3.399 euro voor de V125 en 3.999 voor de V200. Daar moet in Nederland nog wel even wat BPM bij op worden geteld.
