Zoeken

Honda maakt prijzen Adventure modellen bekend

3 januari 2018
Honda heeft de prijzen bekend gemaakt van de compleet nieuwe 2018 Africa Twin Adventure Sports, evenals de voor 2018 vernieuwde standaard Africa Twin en X-ADV.

We hebben d'r wel wat mee, met Honda's twee jaar geleden gelanceerde Africa Twin, waarmee Big Red vol de aanval heeft ingezet tegen de immens populaire BMW R1200GS, die maar niet van z'n sokkel te krijgen is. Niet dat Honda daar met de Africa Twin wel in is geslaagd, maar een serieus alternatief is de Africa Twin op z'n minst. 

Het sterke punt van de Africa Twin is dat Honda, in tegenstelling tot de meeste andere merken, niet een kopie van de GS heeft nagestreefd, maar z'n eigen weg is ingegaan door een motor te ontwikkelen die totaal anders is dan de rest. Geen 1200 Twin (of nog meer), geen 125-150 pk, maar een 'lichtgewicht' dikke twin waarmee je écht offroad kunt gaan - voor zover je dat zou willen. Een CRF450R Rally, maar dan eentje waarmee je ook lange afstanden kunt afleggen.

Voor 2018 heeft Honda bij de niet DCT versie een nieuwe versnellingsbak voorzien, waardoor er een betere respons moet zijn in het middengebied. Het topvermogen van 95 pk wordt nu bij 7.500 toeren bereikt, terwijl het maximum koppel van 99 Nm bij 6.000 toeren per minuut ligt. Een aangepaste uitlaat moet het motorgeluid indrukwekkender hebben gemaakt, terwijl het hogere toerental de prestaties ten goede moet zijn gekomen. 

Een andere belangrijke aanvulling op de nieuwe Africa Twin is de komst van het Throttle By Wire (TBW) systeem, dat 3 rij-modi met zich meebrengt. Ook zijn het aantal parameters bij de HSTC toegenomen en zijn de off-road capaciteiten vergroot met de ‘G-knop’. Door onder andere de nieuwe lithium-ion is er 2,3 kg bespaard. Daarnaast zijn er een groot aantal andere verbeteringen op het design vlak. Zo zijn de voetsteunen breder en bevestigd op stevige stalen montageplaten, is het ‘dakar-look’ dashboard iets meer gekanteld, roestvrij stalen spaakwielen en zijn noppenbanden officieel goedgekeurd. 

De 2018 CRF1000L Africa Twin zal beschikbaar zijn in vier kleuren: Matt Ballistic Black, Metallic, Pearl Glare White (Tricolor), Grand Prix Red (Team HRC Rally kleur en Candy Chromosphere Red. De fiets heeft een introductieprijs vanaf € 15.799,- (DCT vanaf € 17.099,-) en zal vanaf maart 2018 bij de Honda dealers verkrijgbaar zijn.

Adventure Sports
Naast de standaard Africa Twin (al dan niet met DCT) heeft Honda de avontuurlijke fiets met een nog avontuurlijkere Africa Twin Adventure Sports uitgebreid, waar alles aan is toegevoegd wat lange afstandsrijders nodig kunnen hebben om het meeste uit hun avontuur te halen.

Zij-aan-zij vergeleken met zijn CRF1000L Africa Twin broer, is de Adventure Sports duidelijk hoger gebouwd, met een vlakker zadel en een rechtere rij houding. De stijl van de Adventure Sports is minder minimalistisch dan die van de Africa Twin; het kuipwerk is groter en er is een 80mm hoger scherm voor betere windbescherming. Daarnaast is er betere bescherming van het motorblok dankzij de grotere carterbescherming en een buizenframe, uniek voor de Africa Twin Adventure Sports. 

De benzinetank is met 5,4 liter vergroot naar nu 24,2 liter. Met een brandstofverbruik van 1 op 21,7 km of 4,58 liter op 100 km, zorgt dit voor een bereik van meer dan 500 km.

De 2018 CRF1000L Africa Twin Adventure Sports zal beschikbaar zijn in een Tricolore kleurstelling, ter ere van de 30ste verjaardag na de introductie van de XRV650 in 1988, en wordt geïntroduceerd voor € 17.899,- (DCT € 19.399,-) en is vanaf februari 2018 verkrijgbaar bij de officiële Honda dealers. X-ADV
Het gebeurt niet vaak in de motorwereld dat een nieuwe manier van denken opduikt en zorgt voor een totaal nieuwe type motorfiets. Honda is echter gespecialiseerd in innovatie en zet deze traditie voort met de nieuwe X-ADV. 

De, nog maar een jaar geleden, nieuw geïntroduceerde X-ADV kan het best omschreven worden als een unieke motorfiets met ruwe SUV-stijl, gecombineerd met gebruiksgemak en lange veerwegen gekoppeld aan de sterke prestaties van een 745cc twin. 

Voor 2018 is de Dual Clutch Transmission (DCT) uitgebreid met een off-road G-schakelaar. Het blok krijgt 2 niveaus van Honda Selectable Torque Control (HSTC) en er is een 35 kW-versie voor houders van een A2 rijbewijs.

De X-ADV is beschikbaar in vijf kleurstellingen: Candy Chromosphere Red – nieuw voor 2018, Digital Silver Metallic, Matt Bullet Silver, Pearl Glare White – Tricolore zoals op de Africa Twin en Grand Prix Red – Verwijzend naar de CRF-offroad familie. De X-ADV is verkrijgbaar vanaf januari 2018 bij de officiële Honda dealers, voor € 13.599,-.