Honda CRF300L en CRF300L RALLY: meer vermogen, minder gewicht
Een grotere cilinderinhoud (+15%) en dus meer vermogen (+10%) en koppel (+18%), terwijl tegelijkertijd twee kilo aan rijklaar gewicht is bespaard, verpakt in een opgefrist design en voorzien van een verbeterd rijwielgedeelte, dat is in een notendop de nieuwe CRF300L (en CRF300L RALLY). In de wetenschap dat we in het verleden echt knetterveel lol aan de CRF250L RALLY hebben beleefd kan het haast niet anders dan dat z'n opvolger nóg leuker is.
We hebben het er nog regelmatig over op de redactie, over de vergelijkingstest van enkele jaren geleden van een kwartet A2-Allroads en ontzettend ons de CRF250L RALLY had verrast. Het was zeker niet de sterkste van het gezelschap en was - in tegenstelling tot z'n Dakar-geïnspireerde uiterlijk - zeker geen hardcore Enduro, maar juist daardoor een alleskunner en allemansvriend, waarmee je het liefst telkens weer via de kortste route van A naar B zou willen gaan, zeker wanneer dat zou betekenen dat je langs beken en door weilanden zou moeten gaan.
De tijd staat echter niet stil en dus heeft Honda de kekke Allroad voor 2021 grondig aangepakt. Zo grondig dat 'ie vanaf nu als CRF300L en CRF300L RALLY door het leven gaat. Volgens Honda is de 300 in alle opzichten de alleskunner die de CRF250L was, maar dan meer...
Meest in het oog springend is het nieuwe design, dat weliswaar nog steeds heel herkenbaar CRF is, maar net effe is opgefrist en er daardoor weer lekker jeugdig bijstaat. Naast nieuwe kappen an graphics is de bij de RALLY versie de benzinetank van 10,1 liter naar 12,8 liter vergroot, waardoor je nu dik 350 kilometer rijden kunt voordat je een tankstation zult moeten opzoeken.
De standaard CRF300L heeft nu een tankinhoud van 7,8 liter (was 7,7L), maar de tank is wel smaller van vorm en volgens Honda ook nog eens 190 gram lichter. Ook bij de kentekenplaathouder is gewicht bespaard - 300 gram om precies te zijn, wat waarschijnlijk komt omdat 'ie kleiner van vorm is.
Wat zithouding betreft staan de CRF300L en CRF300L RALLY nu veel dichter bij elkaar. Bij de standaard versie is de hoogte van het zadel met 5 mm verhoogd naar nu 880 mm, terwijl het bij de RALLY versie juist. met 10 mm is verlaagd, naar nu dus 885 mm. Ook de zijstandaard is nieuw ontworpen met een 10% groter oppervlak voor de opklapbare voetplaat.
Een nieuw ontworpen, 70 gram lichter LCD-display is voorzien van grote zwarte cijfers op een helder wit display, voor directe afleesbaarheid. De nummers van de snelheidsmeter zijn ook 6mm groter, op 23mm. De informatie omvat de versnellingsindicator, het aantal afgelegde kilometers en het verbruik, de gemiddelde snelheid, de stopwatch en de toerenteller.
Wat rijwielgedeelte betreft heeft Honda in totaal 4 kg aan gewicht bespaard. Het stalen semi-dubbel wiegframe is volledig nieuw en draagt 2,15 kg bij aan het gewichtsverlies. Net zo belangrijk is dat de flexibiliteitsbalans van de CRF300L is afgestemd op 25% minder zijdelingse stijfheid om het rijgevoel en de verbinding met de voor/achter-tractie te bevorderen.
Dit is bereikt met een verminderde breedte (-30 mm) voor de hoofdbuis en kleinere, 25,4 mm diameter onderbuis (was 28,6 mm), plus een 20 mm afname in breedte over de centrale verstevigingsbuis. Daarnaast is de uit één stuk gegoten aluminium achterbrug niet alleen 550g lichter, maar heeft hij een 23% vermindering van de zijdelingse stijfheid.
De stalen onderste kroonplaat van het vorige model is gewijzigd voor aluminium; dit haalt 730g weg van in gebied hoog ten opzichte van het zwaartepunt voor een snellere stuurrespons. Bij de vering heeft Honda de veerweg van de 43 mm upside down Showa voorvork met 10 mm verlengd naar 260 mm, ook de Pro-Link achtershock heeft nu 260 mm veerweg (was 240 mm).
Minstens zo vernieuwend als het rijwielgedeelte is het kloppend hart van de CRF. Ten opzichte van de 250 is de cilinderinhoud met 15% vergroot naar 286 cc, wat is gerealiseerd door de slag van de krukas te verlengen naar 63 mm. De CRF300L levert 27 pk bij 8.500 toeren per minuut, terwijl het koppel van nu 26,6 Nm bij 6.500 tpm er eveneens flink op vooruit is gegaan. Het mooiste is dat het sterkere blok niet ten koste van z'n verbruik is gegaan: Honda claimt een verbruik van 32,3 km/l (3,1 L op 100 km) en dat is haast nog zuiniger dan de 250 was.
Honda heeft trouwens meer gedaan dan simpelweg de cilinderinhoud vergroot. Om de acceleratie te verbeteren zijn de overbrengingsverhoudingen van de 1e t/m de 5e versnelling korter gemaakt, terwijl die bij de 6e versnelling juist is vergroot om meer ontspannen te kunnen cruisen op de snelweg. Dankzij een slip-assist koppeling vraagt het hendel 20% minder kracht om te bedienen en heb je geen stuiterend achterwiel meer wanneer je te enthousiast hebt teruggeschakeld.
Vanaf wanneer de CRF300L en CRF300L RALLY leverbaar zijn en hoeveel ze moeten gaan kosten is nog niet bekend.