Zoeken

Ducati onthult Panigale V2 Bayliss 1st Championship 20th Anniversary

22 juli 2021
Het is dit jaar exact 20 jaar geleden dat Troy Bayliss z'n eerste van drie wereldtitels met Ducati haalde in het WK Superbike. Reden voor de Italianen om als eerbetoon aan de racelegende een speciale editie van de Panigale V2 te lanceren: de Panigale V2 Bayliss 1st Championship 20th Anniversary.

Met 52 overwinningen, 94 podia en drie wereldtitels (2001, 2006 en 2008) gewonnen met drie verschillende motorfietsen: de tweecilinders 996 R, de 999 R en de 1098 R is de band tussen Troy Bayliss en Ducati Corse in het WK Superbike een van de meest bijzondere verhalen in de wegrace motorsport. 

Naast de palmares in het WK Superbike is Troy Bayliss tot op heden de enige motorcoureur die erin is geslaagd om in één seizoen tijd zowel in het WK Superbike als de MotoGP races te winnen. Als beloning voor z'n tweede wereldtitel nam Bayliss in 2006 als wildcard deel aan de laatste MotoGP race van het seizoen op Valencia en schreef die wedstrijd op naam.

Dat Ducati 20 jaar heeft gewacht om de racesuccessen met de Australiër te vieren zit ook weer een verhaal achter. Sinds Bayliss is 21 namelijk een magisch getal voor Ducati, met dat startnummer heeft hij zijn 3 wereldtitels behaald. En laat het dit jaar 2021 zijn - 20 jaar na de eerste wereldtitel van #21.

De Panigale V2 Bayliss 1st Championship 20th Anniversary, die in een genummerde serie wordt geproduceerd, wordt gekenmerkt door de speciale jubileum kleurstelling die herinnert aan die van de 996 R waarmee Bayliss in 2001 zijn eerste wereldtitel in het WK Superbike won. 

Ducati rood is de hoofdkleur van de motorfiets en voegt zich bij groen en wit als eerbetoon aan de Italiaanse spirit van de in Bologna gevestigde fabrikant, terwijl het iconische #21, Troy Bayliss' racenummer, en het Shell logo, die visueel de link met de racemotor versterken, op de zijkant en de voorkant zijn afgebeeld. Troy's handtekening staat op de brandstoftank, terwijl de uit massief aluminium gefreesde kroonplaat de naam van de motorfiets en de oplopende nummering van dit unieke model weergeeft.Naast het visuele aspect heeft Ducati de Panigale V2, die de basis heeft gevormd voor deze "Bayliss 1st Championship 20th Anniversary" uitvoering, ook technisch naar een hoger niveau getild door 'm uit te rusten met Öhlins componenten.

Waar we 't dan over hebben? Een NX30 voorvork en TTX36 achterschokdemper, ontworpen om de beste prestaties op het circuit te bereiken, met een set-up die de motorfiets preciezer

moet hebben gemaakt en meer gevoel en meer ondersteuning moet bieden in alle fasen van het rijden. 

De stuurdemper, dankzij de aanpassingen waarmee hij is uitgerust, maakt het mogelijk om de kalibratie ervan aan te passen aan de rijstijl en de kenmerken van het circuit.

In vergelijking met de standaardversie is de Panigale V2 Bayliss 1st Championship 20th Anniversary ook 3 kg lichter, dankzij de toepassing van een lithium-ion accu en de keuze voor de single seat configuratie, die expliciet herinnert aan het uiterlijk van de racemotor (passagierszadel en voetsteunen zijn beschikbaar als extra uitrusting).

De uitrusting wordt gecompleteerd door de sport handgrepen, de cover van de uitlaatdemper in carbon en titanium en het rijderszadel dat is gemaakt door twee verschillende technische materialen te combineren met dubbele rode stiksels. Het nummer 21 van Troy is op het zadel geborduurd en vormt samen met de groene en rode banden de Italiaanse vlag. De motorfiets is ook uitgerust met zelfontluchtende rem- en koppelingspompen met oliereservoirs in smokekleur.Super-mid

De Panigale V2 is de super-mid van de Ducati sportmotoren en vertegenwoordigt het instapmodel van de Panigale familie. Hij wordt aangedreven door de 955 cc Superquadro tweecilinder (Euro 5 compliant), met een maximum vermogen van 155 pk bij 10.750 tpm en een maximum koppel van 104 Nm bij 9.000 tpm.  Het chassis is gebaseerd op het monocoque frame, terwijl het elegante en sportieve design is geïnspireerd op dat van de Panigale V4.

Het elektronische pakket, gewijd aan actieve veiligheid en rijdynamiek controle, omvat de "cornering" functie toegepast op Bosch ABS, de elektronische quickshifter die ook werkt bij het terugschakelen en tractie, afremmen op de motor en wheelie controle (Ducati Quick Shift, Ducati Traction Control, Ducati Wheelie Control, Engine Brake Control). 

Alle bedieningselementen zijn geïntegreerd in de drie Riding Modes (Race, Sport en Street) die kunnen worden aangepast met behulp van de 4.3 "kleuren TFT dashboard met graphics en interface ontworpen om menu navigatie en instellingen intuïtief te maken, evenals onmiddellijke identificatie van de geselecteerde Riding Mode.De motorfiets werd officieel gepresenteerd door Ducati in een speciale aflevering van de Ducati World Première gemaakt in het Ducati Museum, op het circuit en in Troy's huis in Australië. Troy zelf nam deel aan deze video en deelde met Ducatisti zijn meest onuitwisbare herinneringen en emoties die hij op de motorfiets heeft ervaren

Het World Superbike universum zal ook hulde brengen aan Bayliss' carrière tijdens Ronde 5 van het seizoen, gepland voor het weekend op het circuit van Assen. Op vrijdag 23 juli om 13.00 uur zal de Australische kampioen samen met Ducati Corse Sporting Director Paolo Ciabatti de hoofdrolspeler zijn van een virtuele persconferentie in de Paddock Show, waarin de belangrijkste etappes van de overwinning van Troy's eerste titel, gewonnen op het Nederlandse circuit, zullen worden herdacht. 

Op zondag 25 juli om 12.05 uur, na de SuperPole Race, zal de Panigale V2 Bayliss 1st Championship 20th Anniversary een ereronde rijden op het circuit, met Aruba.it Racing - Ducati fabrieksrijder Michael Ruben Rinaldi, die deelneemt aan het WorldSBK met hetzelfde nummer als Bayliss.

Het twintigste jubileum van Troy Bayliss die zijn eerste titel won met Ducati wordt gevierd in Borgo Panigale met een tijdelijke tentoonstelling in het Ducati Museum getiteld "Troy Story: The Legend of a Champion" die de motorfietsen tentoonstelt waarmee Troy in staat was om een aantal memorabele hoofdstukken te schrijven in de geschiedenis van motorracen. De tentoonstelling kan worden bezocht tot 19 september 2021 (hier meer informatie over bezoeken aan het Ducati Museum).De Panigale V2 Bayliss 1st Championship 20th Anniversary zal verkrijgbaar zijn bij alle officiële Ducati dealers vanaf midden oktober2021 voor 24.990 Euro in Nederland en 21.990 Euro in België.