Zoeken

Binnenkort: eerste test Mash Family Side

7 juli 2017
Bij zijspanrijden denk je al snel aan zo’n dik en onbetaalbaar EML gevaarte met FJR of ZZR aandrijving, maar dat het ook betaalbaar kan laat het Franse Mash met de Mash Family Side zien, ’s werelds eerste af fabriek motorzijspan. Een eerste kennismaking met de Family Side heeft ons geleerd dat zijspanrijden knetterleuk en betaalbaar kan zijn.

 

Zijspannen, hoewel wij motorrijders het van een kant best wel vet vinden loopt het niet echt storm wat verkopen betreft. Enerzijds omdat het geen goedkope business is en niet iedereen het ervoor over heet om een straatmotor te voorzien van een zijspanbak, anderzijds omdat we niet precies weten wat zijspanrijden nou eigenlijk is. En onbekend maakt nog steeds onbemind. En dat is misschien meteen de reden waarom geen enkele motorfabrikant zich tot nu toe serieus op die markt heeft gestort.

Dat is met de komst van de Mash Family Side echter veranderd. De Franse motorfabrikant, die pas sinds 2012 opereert maar nu in Europa al de grootste markt in het 125cc motorfiets segment in handen heeft, heeft voor namelijk de handschoen opgepakt en in eigen huis dit Family Side zijspan ontwikkeld, dat dankzij z’n vriendelijk prijskaartje zijspanrijden ineens betaalbaar heeft gemaakt.

Nu horen we je al denken, is een zijspan niet het slechtste van twee werelden? Als het regent wordt je - net als op een gewone motor - zeiknat, terwijl je - net als in een auto - er ’s ochtends gewoon mee in de file moet aansluiten. 

Dat dachten wij ook, tot we de stoute schoenen aantrokken en ingingen op de uitnodiging van Mash om aan den lijve te ervaren hoe ontzettend leuk zijspanrijden eigenlijk is. En ja, van een kant is het levensgevaarlijk omdat een zijspan alleen maar naar links of naar rechts wil gaan, waardoor je continue aan het corrigeren bent, maar tegelijkertijd maakt dat het juist zo leuk. Het feit dat je continue actief aan het sturen bent. 

Om nog maar te zwijgen dat het enorm kicken is als je na een sneltreincursus zijspanrijden
(en nog bedankt Anke van de KNMV) al na een half uur het wiel van de bak in de lucht rijdt. Een uitgebreide test van de Mash Family Side zal binnenkort op Motorfreaks te lezen zijn.