Zoeken

Aprilia lanceert RS 660 (eindelijk)

12 oktober 2020
Bijna een jaar na z'n presentatie op de EICMA in Milaan heeft Aprilia eindelijk de langverwachte RS 660 op de markt gezet. De RS 660 is volgens de Italianen een nieuw concept in sportiviteit, waarbij niet topvermogen maar een optimale vermogen/gewicht ratio het uitgangspunt is geweest.

Een opwindende ervaring die voor iedereen toegankelijk is, dat is volgens Aprilia de RS 660 in een notendop. En - al zeggen we het zelf - adembenemend mooi, maar iemand die dat anders van Aprilia had verwacht? Alleen al de gekozen kleuren: met de paars/rode en zwart/rode versies

grijpt Aprilia terug naar de RS 250 Grand Prix machines waarmee in de jaren '90 zoveel successen zijn behaald, terwijl van de goudgeel/rode versie je eveneens het water in de mond loopt.

Aprilia noemt de RS 660 baanbrekend en heeft daar meerdere argumenten voor. Zo heeft de kuip een aerodynamisch meerlagen design, waardoor de luchtstroom rond de motor is geoptimaliseerd voor wat betreft de luchtweerstand en de afvoer van warme lucht van het nieuwe motorblok. De LED koplamp is heel herkenbaar Aprilia RSV/Tuono, maar nét even dat tikkie anders om onderscheidend en vernieuwend te zijn.

Aan boord van de RS 660 is de ergonomie perfect, zo claimt Aprilia. De zitpositie is volgens de Italianen ontworpen met het oog op alledaagse sportiviteit, waarbij de driehoeksverhouding tussen stuur, zadel en voetsteunen voor rijders van alle maten passend moet zijn. Ruim, niet te ver voorover voor te veel gewicht op je polsen en de knieën niet te zeer opgevouwen. 



Doordat het uitlaatsysteem onder het blok is geplaatst ontstond er in het ontwerp meer vrijheid om de voetsteunen van de duopassagier zo optimaal mogelijk te kiezen - lees: niet super hoog omdat er geen rekening hoeft te worden gehouden met de einddemper. Het kontje is trouwens - net als de rest van het design - geïnspireerd op de RSV4. 

Het rijwielgedeelte wordt door Aprilia een benchmark in handling en precisie genoemd. In de persinformatie klopt Aprilia zichzelf op de borst door te stellen dat de woorden "Het is een Aprilia" staan voor een kwaliteitsgarantie van ontwerp en constructie, gevoel en stuureigenschappen. En dat in lijn met die traditie de RS 660 van een grandioos nieuw rijwielgedeelte is voorzien waarbij de focus op rankheid is gelegd, met een frame en achterbrug vervaardigd van die-cast aluminium. 

Nu zijn dat straffe woorden van Aprilia, maar als we naar de cijfers kijken dan zijn die best veelbelovend. Een ultrakorte wielbasis van 1.370 mm, gecombineerd met een balhoofdshoek van 24,1° en - misschien nog wel 't belangrijkst - een rijklaar gewicht van 183 kilo belooft een heerlijke gooi- en smijtmachine, waarbij de naloop van 104,6 mm de RS 660 de nodige stabiliteit op hoge snelheid moet geven.

Aprilia heeft de wielbasis zo kort (en het gewicht zo laag) kunnen houden door het nieuwe 660 paralleltwin blok als dragend deel in de constructie op de nemen. Aan de voorkant is een volledig instelbare 41 mm Kayaba upside down voorvork voorzien, terwijl het achterwiel via een eveneens instelbare monoshock wordt afgeveerd. Radiale 4-zuiger remmen voor komen uiteraard uit de fabriek van Brembo, net als de remschijven, de remklauw achter en beide rempompen. 



Net zo nieuw als het design en het rijwielgedeelte is de nieuwe 660 cc paralleltwin, die min of meer van de RSV4 is afgeleid. In principe is het blok gelijk aan de V4, maar dan zonder achterste cilinderbank. Aprilia zegt voor dit concept te hebben gekozen omdat dit compact en licht is. Bovendien bood de layout van het blok in het design veel ruimte aan het in- en uitlaattraject. 

Net als de RSV4 (en de RS-GP MotoGP racer) heeft de RS 660 een boring van 81 mm, wat gecombineerd met een slag van 63,9 mm de cilinderinhoud op 660 cc heeft gezet. Wat ergens best opmerkelijk is, aangezien in de roadracing scene de maximum cilinderinhoud van de Lightweight raceklasse 650 cc is. Het tweede opmerkelijk is dat de RS 660 wordt opgegeven voor een topvermogen van 100 pk bij 10.500 tpm (max toerental is 11.500 tpm) en een maximum koppel van 67 Nm bij 8.500 tpm, waarvan bij 4.000 toeren al 80% beschikbaar is.

Nu zijn dat fantastische cijfers, maar die 100 pk betekent wel dat hij niet geschikt voor het A2 rijbewijs kan worden gemaakt, aangezien daarvoor het maximum vermogen hooguit het dubbele van de 35 kW A2 norm mag zijn. En dus zal d'r nog een extra "A2 geschikt" model aan toe moeten worden gevoegd.

Voor wie het design, het rijwielgedeelte en het blok nog niet indrukwekkend genoeg is, wees niet ongerust. Aprilia heeft ook op het gebied van elektronica echt alles uit de kast gehaald. En dus heeft deze RS 660 nagenoeg hetzelfde APRC pretpakket als de RSV4 en Tuono V4. Inclusief fullcolour TFT display. 

Zo heeft Aprilia maar liefst 5 rijmodi voorzien: drie voor de straat (Commute, Dynamic en Individual) en twee voor het circuit (Challenge en Time Attack). Alles uiteraard gemonitord door de bekende Bosch 6-assige IMU, waardoor tractie controle en ABS hellingshoek afhankelijk is. De RS 660 is naast ATC (Aprilia Traction Control) voorzien van AWC (Aprilia Wheelie Control), ACC (Aprilia Cruise Control), AQS (Aprilia Quick Shift up/down), AEB (Aprilia Engine Brake) en AEM (Aprilia Engine Map).



De Aprilia RS 660 zal nog dit jaar bij de Aprilia dealer te aanschouwen zijn, in Nederland is de prijs op € 12.450,- vastgelegd, bij de Belgische Aprilia dealer hoeft 'slechts' € 11.050,- op tafel te worden gelegd.