Zoeken

Vanaf vandaag alleen nog E10 in plaats van Euro 95

1 oktober 2019
Slecht nieuws voor de liefhebbers van oude motoren. Tankstations zijn vanaf vandaag wettelijk verplicht om E10-benzine te verkopen. Deze brandstof komt in de plaats van Euro 95. Met name oude motoren zijn niet geschikt om op E10-benzine te rijden.

De beslissing om over te schakelen van Euro 95 op E10-benzine komt uit Brussel. Om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen, heeft de EU bepaald dat benzine moet worden gemengd met meer bio-ethanol. Die stof wordt niet uit aardolie gewonnen, maar uit suikerriet en maïs.

De E10-variant bevat tot 10 procent duurzame bio-ethanol. Auto's die op E10 rijden, stoten daardoor gemiddeld 2 procent minder CO2 uit en dat is beter voor het milieu. Daar staat wel tegenover dat het verbruik bij E10 hoger ligt, 5 tot 10% zo heeft de ervaring ons geleerd. En daar zullen de oliemaatschappijen wel bij varen.

De nieuwe brandstof is volgens Bert de Boer van de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs niet geschikt voor alle auto's. Het levert in ieder geval problemen op voor zo'n 300.000 oldtimers en tienduizenden oude motoren. "Maar ook sommige autotypes van na 2000 kunnen E10 maar moeilijk verteren", zegt De Boer.

Branchevereniging Bovag heeft het over in totaal 700.000 auto's die mogelijk problemen hebben met E10, hoeveel van de ruim 700.000 motoren die in Nederland op kenteken staan niet op E10 kunnen rijden is niet bekend. 

De Boer: "Rubbers en leidingen kunnen poreus worden. Daardoor kunnen lekken ontstaan." En de houdbaarheid van E10 is volgens hem ook beperkt. "Oldtimers staan meestal 's winters in de garage. Als E10 een tijdje in de tank zit, ontstaat er door een chemische reactie een soort dikke prut. De tank kan daardoor gaan roesten en dan kun je dus niet meer rijden."

Om te Checken of je auto of motor geschikt is voor E10 is een speciale website gelanceerd, e10check.nl, maar die biedt in lang niet altijd duidelijkheid. Bij twijfel adviseren we je om contact op te nemen met je dealer.

Heb je een motor die niet geschikt is voor E10, dan rest je vanaf vandaag niets anders dan alleen nog maar premium-brandstoffen tanken als Esso Synergy Supreme+, Shell V-Power, BP Ultimate en Total Excellium, die pak 'm beet 6-7 cent per liter duurder zijn.

Het aanbieden van E10 is trouwens alleen verplicht voor tankstations met twee of meer tankinstallaties voor benzine. Voor 'de pomp in het dorp' die maar één product aanbiedt, geldt de verplichting niet.