Zoeken

Honda streeft naar 100% elektrisch in 2040

24 april 2021
Honda gaat het roer compleet omgooien. Big Red heeft aangekondigd volledig over te gaan stappen op elektrische mobiliteit. Het streven is om in 2040 alleen nog maar elektrische en brandstofcel motorfietsen te produceren en in 2050 voor alle producten en bedrijfsactiviteiten waar Honda bij is betrokken carbonneutraal te zijn.

Stevige uitspraken tijdens de persconferentie afgelopen vrijdag in het kader van Earth Day, waarmee Honda het eerste motormerk is dat zich heeft gecommitteerd aan een emissievrije toekomst. 

Volgens Honda Motor Co. Ltd President Toshihiro Mibe streeft Honda ernaar om voor wat betreft milieu-initiatieven leidinggevend te zijn in de motorindustrie met een aanpak die niet alleen elektrificatie omvat, maar ook de verbetering van de brandstofefficiëntie van benzinemotoren, het gebruik van biobrandstoffen en andere strategieën.

"De sleutel tot succesvolle elektrificatie van het motorfiets gamma is om de batterij, die nog steeds duur is, los te zien van de motorfiets," zegt Mibe. "In ontwikkelde landen, waar de samenleving veel vraag heeft naar elektrificatie, zullen we elektrificatie nastreven met behulp van Mobile Power Pack, gericht op onze B-to-B (business-to-business) en B-to-G (business-to-national / local overheden) klanten."

"Voor klanten met persoonlijk gebruik moeten we niet alleen ons productassortiment verbeteren, maar ook een groot aantal batterijwisselstations beschikbaar stellen en gebruikers gemak garanderen door ze compatibel te maken met EV's van andere fabrikanten."

Daartoe heeft Honda een consortium opgericht met andere motorfabrikanten in respectievelijk Japan en Europa om een technologische standaard voor verwisselbare accu's te ontwikkelen. 

Honda heeft een visie om Mobile Power Pack-toepassingen uit te breiden tot niet alleen motorfietsen, maar ook om producten en micro-mobiliteitsproducten aan te drijven. Met deze visie is Honda al begonnen met demonstratietests in India met driewielertaxi's van het type “riksja”.

Om tegemoet te komen aan de uiteenlopende behoeften van de klanten introduceert Honda naast de introductie van GYRO e: en GYRO CANOPY e: op het gebied van fietsen voor zakelijk gebruik, gepland voor dit jaar, drie nieuwe EV-modellen op het gebied van persoonlijke gebruik, in klassen met motorafmetingen van minder dan 50 cc en minder dan 125 cc, tegen 2024. Honda geeft aan ook nieuwe producten introduceren op het gebied van "FUN".

Om over te stappen naar een emissievrije toekomst heeft Honda een stappenplan opgesteld. Volgens dat stappenplan moet in alle belangrijke markten in 2030 40% van de verkoop uit EV (elektrisch) en FEV (brandstofcel) voertuigen bestaan. In 2035 moet dat aandeel al 80% beslaan, om vervolgens in 2040 wereldwijd enkel nog EV en FEV voertuigen in het gamma te hebben.

Momenteel heeft Honda in China al een aantal EV's op de markt gezet. In eerste instantie zal de EV markt daar verder worden uitgebreid, waarna andere markten zullen gaan volgen. Wanneer de eerste EV motorfietsen in Europa te verwachten zijn is niet niet bekend gemaakt.