Zoeken

Grote steden willen max snelheid verlagen naar 30 km/u

1 december 2021
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen op bijna alle wegen in de stad de maximumsnelheid terugbrengen naar 30 km/u, is vandaag in het Algemeen Dagblad te lezen. De vier steden hebben een brandbrief naar het demissionaire kabinet en de tweede kamer gestuurd.

Nu is het al zo dat in de vier steden op bijna de helft van de wegen een maximumsnelheid an 30 km/u geldt, maar doordat het steeds drukker wordt zou dat volgens de steden niet meer voldoende zijn. 

Zo zegt de Amsterdamse wethouder Egbert de Vries in het AD dat 80 procent van de verkeersslachtoffers gewond raakt op wegen waar een maximumsnelheid van 50 km/u geldt. "In het verleden hebben we de auto te veel ruimte gegeven in steden, nu staat leefbaarheid voorop. Willen we voetgangers en fietsers beter beschermen, dan moeten we actie ondernemen", aldus De Vries.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid zou het aantal verkeersdoden onder fietsers en voetgangers met een vijfde tot een derde omlaag kunnen als op de helft van de wegen waar de maximumsnelheid van 50 km/u naar 30 km/u wordt verlaagd.