Zoeken

Ducati: 2020 positief jaar ondanks COVID-19

18 maart 2021
Ducati sluit een uitdagend 2020 af en versterkt de soliditeit die de Italiaanse motorfabrikant de afgelopen jaren heeft aangetoond. Ondanks de complexe mondiale situatie en de productiestop van zeven weken in de piekperiode van het seizoen, werden 48.042 (2019: 53.183) motorfietsen geleverd aan klanten over de hele wereld, waardoor het verkoopverschil ten opzichte van 2019 werd beperkt tot -9,7%.

De omzet eind 2020 bedroeg € 676 miljoen (2019: € ​​716 miljoen) en het bedrijfsresultaat was € 24 miljoen (2019: € ​​52 miljoen), met een operationele winstmarge van 4%. Ten opzichte van 2019 is zelfs omzetgroei waargenomen in China (+ 26%), Duitsland (+ 6,7%) en Zwitserland (+ 11,1%). Italië blijft de eerste markt voor Ducati, gevolgd door de VS.

De omzet per fiets is gegroeid tot € 14.883 / motor (2019: € ​​13.500), wat neerkomt op de hoogste waarde ooit bereikt in de geschiedenis van het bedrijf. Dit weerspiegelt consequent de strategie om het productassortiment naar het hoogste en premium deel van de markt te evolueren.Claudio Domenicali, CEO Ducati Motor Holding, verklaarde: 
"2020 was inderdaad een uitdagend jaar, maar we zijn overal tevreden over onze financiële prestaties. Dankzij onze strenge discipline konden we de vaste kosten verlagen en zo de daling van de operationele marge beperken. 

De sterk teruglopende voorraden hadden een positief effect op de cashflow, de beste die ooit tot nu toe is opgetekend. Investeringen in nieuwe producten bleven volledig onaangetast en dit maakte de weg vrij voor een positieve ontwikkeling van Ducati in de toekomst.

Een oprechte dank gaat uit naar de vrouwen en mannen van Ducati die elke dag met passie en toewijding bijdragen aan de kracht en het succes van het bedrijf, zelfs in dit zeer complexe en moeilijke jaar."Oliver Stein, CFO Ducati Motor Holding, voegde toe: 
"Financiële stabiliteit is buitengewoon belangrijk voor het bedrijf om zijn technologische ontwikkeling, product- en procesinnovatieprogramma's te ondersteunen, samen met de activiteiten van de Ducati Corse-afdeling. Een solide financiële basis garandeerde ons ook om deze belangrijke pijlers te behouden. in deze uitdagende tijden. 

We zijn blij dat we Ducati in 2020 door zo'n complexe situatie hebben kunnen loodsen en we beginnen 2021 met een vertrouwde houding om duidelijk sneller te herstellen dan aanvankelijk verwacht."

Gesterkt door de resultaten die tot dusver zijn behaald dankzij de voortdurende steun van zijn werkende vrouwen en mannen, zegt Ducati er klaar voor te zijn om het nieuwe jaar met energie en enthousiasme tegemoet te treden.

In 2020 heeft de Italiaanse motorfabrikant opnieuw bevestigd een van de meest aantrekkelijke werkgevers te zijn, door voor het zevende achtereenvolgende jaar de Top Employer Italy-certificering te behalen. 

Het afgelopen jaar kon Ducati, dat 1.800 medewerkers telt, snel reageren op de veranderende situatie opgelegd door de pandemie op het gebied van werkafspraken. Al vanaf begin maart werd een interne taskforce opgericht die de interdivisiecompetenties samenbrengt om methode, gevoeligheid, constante en transparante communicatie met de medewerkers te garanderen. 

Er werden verschillende initiatieven genomen om werknemers en hun gezinnen te ondersteunen, zoals maximale flexibiliteit van werktijden en hulp bij het vinden van thuiszorg voor kinderen en ouderen via het welzijnsplatform van het bedrijf.