Zoeken

Ducati: 2020 min 10%, wel record tweede halfjaar

14 januari 2021
Na jaren van groei heeft Ducati het het afgelopen jaar in rode inkt afgesloten. Een recordomzet in de tweede helft van het jaar heeft de schade beperkt tot een krimp van 9,7%.

 

Geen land waar de COVID-19 pandemie begin vorig jaar zo hard heeft ingeslagen als Italië, waar de ziekenhuizen de stroom coronapatienten niet aankonden, wat leidde tot een complete lockdown van twee maanden en zeven weken durende productiestop. Precies op het moment dat de productie overuren zou moeten draaien in het hoogtepunt van het seizoen. 

Dat resulteerde in een record eerste halfjaar, maar dan in negatieve zin, wat echter het tweede halfjaar is gevolgd in een record in positieve zin.

Dankzij de resultaten die van juli tot december werden behaald, kon Ducati in 2020 in totaal 48.042 motorfietsen afleveren, waardoor het verkoopverschil ten opzichte van 2019 werd beperkt tot -9,7%.

De groeitrend die het merk de afgelopen jaren in China heeft gekenmerkt, zette zich in 2020 voort met 4.041 verkochte motorfietsen (+ 26%). Het land wordt daarmee de vierde grootste markt voor het bedrijf Borgo Panigale. Er werd ook een omzetstijging opgetekend in vergelijking met 2019 in Duitsland, met 5.490 eenheden (+ 6,7%), en in Zwitserland (+ 11,1%). Italië is de eerste markt ter wereld met 7.100 eenheden.

"2020 was in veel opzichten een complex jaar en een hele nieuwe uitdaging voor iedereen ter wereld", zegt Claudio Domenicali, CEO van Ducati. "Het eindigde onvermijdelijk op een andere manier dan we hadden gewild, maar Ducati kon het beste profiteren van de hersteltrend van de tweewielmarkt die in juni begon en een uitstekende tweede helft van het jaar realiseerde met een resultaat dat beter was dan we in maart hadden verwacht."

"Door werkmethoden en processen opnieuw te definiëren zijn we erin geslaagd de veiligheid van onze medewerkers te behouden, dicht bij de fans en om het merk Ducati in de wereld te consolideren door te groeien in sommige markten, zoals China. We hebben ook voor de tweede keer in onze geschiedenis de wereldtitel constructeurs in de MotoGP gewonnen."

De Streetfighter V4 was het best verkochte model met 5.730 eenheden, terwijl de Ducati Scrambler de best verkochte familie was met 9.265 motoren.

"Het laatste deel van 2020 werd gekenmerkt door een uitstekende tweede helft, waardoor Ducati, met 48.042 verkochte motoren, een deel van de verkoopkloof die in de eerste maanden van het jaar was ontstaan, kon herstellen", aldus Francesco Milicia, Vice President en Global Sales Director Ducati. "Het bedrijf bevestigde zijn groeitrend op de Chinese markten. Duitsland en Zwitserland noteren betere cijfers dan in 2019."

"In 2020 heeft Ducati zich ook gecommitteerd om zijn verkoopnetwerk over de hele wereld te ondersteunen door het Ducati Cares-programma te ontwikkelen, waardoor Ducatisti in alle veiligheid terug kon keren om hun vertrouwde dealers te bezoeken, of om digitaal te communiceren om een ​​afspraak te maken of te evalueren. de aankoop van een motorfiets op afstand. En dat alles zonder het uitbreidingsproces te stoppen dat doorging met de opening van nieuwe dealers en de nieuwe Australische dochteronderneming."

De positieve trend die het einde van 2020 kenmerkte, stelt een solide Ducati in staat om met optimisme en vertrouwen naar de toekomst te kijken. Voor 2021 is het productgamma volgens Ducati completer dan ooit en de interesse van enthousiastelingen kwam meteen tot uiting in een orderportefeuille die aan het begin van het jaar de grootste is die ooit is waargenomen. 

De eerste leveringen van de Multistrada V4, de eerste motorfiets ter wereld uitgerust met voor- en achterradar, zijn al begonnen en in de komende maanden zullen Ducati-dealers ook de andere nieuwe motoren van het modeljaar 2021 ontvangen, waaronder de Panigale V4. SP, de SuperSport 950, de Monster en de Ducati Scrambler Night Shift.

"We starten 2021 met de zekerheid dat we een steeds completer aanbod hebben dat zorgvuldig is afgestemd op de behoeften van verschillende typen motorrijders", voegt Claudio Domenicali toe. "De nieuwe producten hebben geleid tot een zeer positieve orderportefeuille aan het begin van het jaar en dit is een duidelijke teken van de waardering van onze fans." 

"Motorfietsen zoals de nieuwe Multistrada V4, die met zijn technologie een nieuwe mijlpaal markeert voor de wereld van twee wielen, of de Monster, die de essentie van Ducati vertegenwoordigt in de meest compacte, essentiële en lichtste vorm mogelijk om elke dag plezier te hebben."

"Zelfs in het komende raceseizoen zullen we deelnemen met een groep jonge en getalenteerde coureurs, die ons helpen om met optimisme en een constant verlangen naar verbetering naar de toekomst te kijken."