1993 Kocinski Cagiva 500 GP racer onder de hamer

28 januari 2021
Altijd al een échte tweetakt Grand Prix racer willen hebben, dan is dit je kans. Veilinghuis Mecum brengt eind april in Las Vegas de 1993 Cagiva 500cc GP racer van John Kocinski onder de hamer.

Hoeveel deze unieke 500cc Cagiva V593 Grand Prix racer op moet gaan brengen is nog niet bekend, maar we hebben zo het idee dat je d'r niet zult komen met een bod van 500 euro. Dat maal tweehonderd en je zult een stuk beter in de richting zitten denken we zo, maar niet geschoten is natuurlijk altijd mis.

De Cagiva V593 is een uniek stukje motorgeschiedenis, niet alleen omdat Cagiva als Calimero tegen de Japanse reuzen moest opboksen. Het budget van het kleine Italiaanse merk stond niet in verhouding met de diepe zakken van de concurrentie, maar desondanks werden in korte tijd indrukwekkende resultaten neergezet.

Carl Fogarty eindigde in 1993 als wildcard op Donington Park bijna op het podium - tot hij in de vlak voor de finish zonder benzine kwam te staan en al pruttelend op de streep  door Niall McKenzie werd ingehaald.

Datzelfde jaar schreef John Kocinski geschiedenis door voor eigen publiek de Grand Prix van Laguna Seca met de V593-03 te winnen in wat slechts zijn derde race met de Cagiva was geweest.

Na twee seizoenen 500cc was Kocinski in 1993 naar de 250cc teruggekeerd, maar werd door het Lucky Strike Suzuki fabrieksteam ontslagen omdat hij in de uitloopronde van de TT van Assen het blok van de RGV250 moedwillig had opgeblazen, zo kwaad als hij was de race niet te hebben gewonnen.

Vier wedstrijden later maakte Kocinski zijn rentree in de 500cc met Cagiva en maakte direct een enorme indruk. Zijn eerste race met de V593-03 was de temperamentvolle Amerikaan slechts twee en halve seconde verwijderd van het podium, de race daarna op Misano finishte wij wederom op de vierde plaats, op 8 seconden van Kevin Schwantz en maar liefst 26 seconden voor Alex Barros.

Zijn derde race voor Cagiva domineerde hij zijn thuiswedstrijd op Laguna Seca, na vandaag de tweede plaats te zijn gestart finishte hij ruim zes seconden voor Alex Barros. Na landgenoot Eddie Lawson was Kocinski daarmee de tweede coureur die de 500cc tweetakt Cagiva naar de overwinning had weten te rijden - de eerste die dat op een droge baan had gedaan.

De laatste race van het 1993 seizoen kwalificeerde Kocinski zich op de pole position en was met Luca Cadalora, Shinichi Itoh en Daryl Beattie in gevecht om de overwinning, maar ging na 21 ronden onderuit en deelde een tik uit aan een EHBO'er die op dat moment probeerde te helpen de Cagiva weer aan te duwen.

Het jaar erop eindigde Kocinski de 500cc op de derde plaats, na dat seizoen drie keer op de pole position te hebben gestaan en zeven keer op het podium te zijn gefinisht, waarvan een keer op de hoogste trede. Aan het eind van het seizoen trok Cagiva zich terug uit de wegrace Grand Prix en maakte Kocinski de overstap naar het WK Superbike.

De 500cc Grand Prix racer waarmee Kocinski in 1993 aantrad zal nu eind april in Las Vegas worden geveild - een unieke kans om een uniek stukje motorgeschiedenis te kunnen kopen. Maar dan zul je wel over zeer diepe zakken moeten beschikken. Mocht je interesse hebben, meer info over de Mecum veiling vind je hier.