Zoeken

WorldSBK Assen: eerste zege TT-circuit voor Razgatlioglu en BMW

21 april 2024
Toprak Razgatlioglu heeft met BMW zijn allereerste overwinning in Assen gerealiseerd. De 2021 wereldkampioen had van zijn verkeerde bandenkeuze in de sprintrace geleerd, hield het hoofd koel toen het licht regende en nam met nog 6 ronden te gaan opnieuw de leiding in de race, om 6 tiende seconde voor Alvaro Bautista te worden afgevlagd. Remy Gardner maakte het podium compleet, zijn eerste in het WorldSBK, Michael van der Mark werd vanwege 'tracklimits' van P6 naar P9 teruggezet.

De tweede race van het WorldSBK op het TT-circuit werd gekenmerkt door Assen-typisch wisselvallig weer. Onder zware bewolking ging de race van start, maar waar er geen regen meer was voorspeld viel hier en daar een kleine regenbui, waardoor de race een sensationeel verloop had en het veld lange tijd zeer dicht op elkaar zat.

Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea waren voor de hardste compound gegaan en dat pakte voor Razgatlioglu wel en voor Rea niet goed uit. Gestart vanaf de tweede rij had Rea weliswaar een degelijke start en lag bij het insturen van de Haarbocht op de derde plaats, achter Bautista en Bulega, maar was aan het eind van de eerste ronde al naar de vijfde plaats teruggezet met de hete adem van Razgatlioglu in z'n nek, die vanaf de negende plaats was gestart.

Al in de derde ronde was Toprak opgeklommen naar de derde plaats op drietiende seconde van Remy Gardner, die na twee vierde plaatsen gebrand was op zijn allereerste podium en de Turk rondenlang achter zich wist te houden, maar in de zesde ronde toch naar de derde plaats werd teruggezet. autista en Razgatlioglu wisten daarna een klein gaatje te slaan. Remy Gardner hield de derde plaats, maar kwam onder enorme druk te staan van Iannone, Locatelli en van der Mark.

Halverwege de race begon het op plaatsen echter flink te regenen, waardoor het veld weer bij elkaar kwam en door elkaar werd geschud. Gardner had het grootste hart en nam met nog 9 ronden te gaan de leiding in de race - met rondetijden 4 seconden langzamer dan het begin van de race. Bautista viel terug naar de derde plaats, met Razgatlioglu op P5.

Twee ronden lang voerde Gardner het veld aan, maar werd met nog 7 ronden te gaan naar de derde plaats teruggezet, met Locatelli de nieuwe leider voor Bautista, en Andrea Iannone opgeklommen naar de vierde plaats - ook hij leek de regen niets te deren.

Ook Locatelli voerde het veld twee ronden lang aan, maar werd daarna bij het insturen van de Haarbocht door Bautista ingehaald en kwam bovendien naast de baan, waardoor hij terugviel naar de zesde plaats. Dat gaf de derde plaats aan Razgatlioglu, die vlak daardoor al twee plaatsen had goedgemaakt en diezelfde ronde voor de tweede keer weer de leiding nam.

Ditmaal wist Toprak echter wel een klein gaatje te slaan, waardoor Bautista geen enkele kans meer kreeg om een serieuze aanval te kunnen doen en hij met een voorsprong van slechts 6 tiende seconde als winnaar werd afgevlagd - zijn allereerste overwinning op het TT-circuit en ook de eerste overwinning voor BMW, dat hier nog nooit op het podium had gestaan.

Alvaro Bautista en Remy Gardner maakten het podium compleet - het allereerste WorldSBK podium voor de voormalig Moto2 wereldkampioen. Iannone en Locatelli maakten de top 5 compleet, Michael vd Mark werd op de 6e plaats afgevlagd maar kreeg 3 seconden tijdstraf vanwege tracklimits en viel daardoor naar de negende plaats terug.

Voor Jonathan Rea kreeg de race helemaal een dramatische wending nadat hij in de tiende ronde in de strijd om de achtste plaats in de Haarbocht met Alex Lowes crashte. Lowes werd naar het medisch centrum afgevoerd, Rea wist nog wel de race te vervolgen, maar finishte op een puntloze 19e plaats.