Zoeken

WorldSBK Assen: debuutzege Spinelli dankzij afgevlagde race

20 april 2024
Nicholas Spinelli heeft z'n WorldSBK debuut met een klinkende overwinning gevierd. De 22-jarige vervanger van de geblesseerde Danilo Petrucci gokte race 1 op een deels nog natte baan als enige op intermediates en dat bleek de gouden keus toen op 2/3 raceafstand werd afgevlagd en er geen herstart volgde. Toprak Razgatlioglu en Alvaro Bautista maakten op 3 seconden het podium compleet, Michael van der Mark finishte op de zevende plaats.

 

Met een deels droge en deels nog kletsnatte baan hadden de omstandigheden haast niet listiger kunnen zijn voor de start van de eerste race van het WK Superbike op het TT-circuit van Assen, dat dit weekend door heel wisselvallig weer wordt gekenmerkt. 

Als enige op de grid had Nicholas Spinelli erop gegokt dat de plaatselijke regen nog wel even aan zou houden en was voor en achter voor de intermediate regenband gegaan, waar het merendeel van de rijders gewoon voor slicks was gegaan. 

Die keuze pakte bij de start heel goed uit, gestart vanaf de 11e plaats op de grid lag Spinelli aan het eind van de eerste ronde al meer dan 4 seconden voor op Andrea Iannone, die op zijn beurt een seconde voor lag op Toprak Razgatlioglu, op de voet gevolgd door Alex Bassani en Jonathan Rea, die na een voorzichtige start waarbij hij was teruggevallen weer was opgeklommen naar de vijfde plaats, voor z'n voormalige teamgenoot Alex Lowes en Alvaro Bautista. 

Terwijl in de achtervolgende groep volop stuivertje werd gewisseld vanwege het enorme gebrek aan grip bouwde Spinelli de eerste ronden een enorme voorsprong op. Aan het eind van de tweede ronde lag Spinelli al ruim 14 seconden voor op Alex Bassani, die was opgeklommen naar de tweede plaats lag, op een seconde gevolgd door Andrea Iannone en Toprak Razgatlioglu. 

Een ronde later lag Spinelli 21 seconden voor, met nog Andrea Locatelli opgeklommen naar de derde plaats voor Andrea Iannone en Toprak teruggevallen naar de 7e plaats, om na vier ronden zijn voorsprong al tot 24 seconden te hebben vergroot op Andrea Locatelli, die Bassani naar de derde plaats had teruggezet.

Vanaf dat moment lagen de rondetijden van de achtervolgers gelijk aan die van Spinelli aan kop. Twee ronden lang hield Spinelli daarna zijn voorsprong nog vast, maar leverde daarna elke ronde 2 seconden in en zou in de slotfase als sitting duck door een groot deel van het veld worden opgeslokt, dat na acht ronden door Razgatlioglu en Bautista werd aangevoerd, gevolgd door Bassani en Alex Lowes, Remi Gardner en Jonathan Rea.

Aan het eind van de twaalfde ronde lag Spinelli nog 11 seconden voor, maar daarna ging het hard en leek het nog slechts een kwestie van enkele ronden te zijn voordat hij zou worden opgeslokt, tot in de 15e ronde de wedstrijd plotsklaps werd stilgelegd vanwege 'track conditions', wat olie op de baan in de Ramshoek bleek te zijn. 

Met 2/3 raceafstand inmiddels afgelegd betekende die rode vlag dat de race niet meer zou worden herstart, en Spinelli tot grote verrassing tot winnaar van race 1 werd uitgeroepen. Razgatlioglu en Bautista maakten het podium compleet en staan in het kampioenschap nu slechts een punt los van Nicolo Bulega, die na een moeizame race op de 11e plaats werd afgevlagd.   

WorldSBK Assen, uitslag race 1:

Rijder Team Uitslag
1 Nicholas Spinelli ITA Barni Spark Racing Team Ducati Panigale V4R 14 ronden
2 Toprak Razgatlioglu TUR ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team BMW M 1000 RR +3.205
3 Alvaro Bautista ESP ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4R +3.392
4 Remy Gardner AUS GRT Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +5.989
5 Alex Lowes GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR +6.256
6 Jonathan Rea GBR Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK Yamaha YZF-R1 +6.361
7 Michael van der Mark NED ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team BMW M 1000 RR +6.474
8 Scott Redding GBR Bonovo Action BMW BMW M 1000 RR +12.289
9 Axel Bassani ITA Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR +12.013
10 Xavi Vierge ESP Team HRC Honda CBR1000RR +17.794
11 Nicolo Bulega ITA ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4R +25.271
12 Andrea Locatelli ITA Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK Yamaha YZF-R1 +40.632
13 Dominique Aegerter SWI GRT Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +57.577
14 Tarran Mackenzie GBR PETRONAS MIE Racing Honda Team Honda CBR1000RR +1'03.958
15 Bradley Ray GBR Yamaha Motoxracing WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +1 ronde
16 Garrett Gerloff USA Bonovo Action BMW BMW M 1000 RR +1 ronde
17 Adam Norrodin MAS PETRONAS MIE Racing Honda Team Honda CBR1000RR +1 ronde
18 Phillip Öttl GER GMT94 Yamaha Yamaha YZF-R1 +2 ronden
19 Sam Lowes GBR ELF Marc VDS Racing Team Ducati Panigale V4R +2 ronden
DNF
Michael Ruben Rinaldi ITA Motocorsa Racing Ducati Panigale V4R +3 ronden
Tito Rabat ESP Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR +3 ronden
Andrea Iannone ITA Team GOELEVEN Ducati Panigale V4R +10 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Team Punten
1 Nicolo Bulega ITA ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4R 92
2 Alvaro Bautista ESP ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4R 91
3 Toprak Razgatlioglu TUR ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team BMW M 1000 RR 91
4 Alex Lowes GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR 86
5 Andrea Iannone ITA Team GOELEVEN Ducati Panigale V4R 51