Zoeken

WK Superbikes Thailand: uitslag race 2

12 maart 2017
Jonathan Rea heeft dit weekend goede zaken in het wereldkampioenschap gedaan. De 30-jarige Kawasaki fabriekscoureur scoorde in Thailand zijn tweede dubbelzege van het seizoen en bouwde zijn voorsprong uit op Chaz Davies, die vroeg in de race onderuit was gegaan.

De tweede race van het WK Superbike in Thailand werd gekenmerkt door een crash aan het eind van de vijfde ronde van Lorenzo Savadori in de laatste bocht, waardoor de race als gevolg van olie op de baan moest worden afgevlagd. De herstart kwam Chaz Davies als geroepen, de Ducati fabriekscoureur lag op dat moment op de laatste plaats op twintig seconden van voorlaatste man Badovini, na in de derde ronde in een poging de leiding over te nemen van Melandri onderuit was gegaan. 

De herstart kwam ook winnaar van race 1 Jonathan Rea niet slecht uit. Door de nieuwe startopstelling voor race twee had Rea moeten vertrekken van de negende plaats en had daardoor behoorlijk wat risico moeten nemen in het begin van de race. Marco Melandri vertrok voor het eerst vanaf de eerste plaats met naast hem de twee Yamaha’s van Alex Lowes en Michael van der Mark, maar waar Michael bij de start meteen in de problemen kwam en terugviel naar de 13e plaats nam Melandri direct kopstart in de race.

Aan het eind van de eerste ronde was de pikorde echter weer hersteld. Melandri voerde weliswaar het veld nog aan, maar Jonathan Rea en Chaz Davies waren al opgeklommen naar de tweede en derde plaats en zetten de Italiaan daarna flink onder druk, terwijl Alex Lowes al meteen het trio op kop moest laten gaan. In de tweede ronde schoof Chaz Davies door naar de tweede plaats, maar nam bij het aanremmen van bocht 3, waar vanaf 300 km/u naar 75 km/u moet worden afgeremd, te veel risico en ging daardoor in speedway stijl onderuit. 

Davies kon nog wel zijn race vervolgen, maar had wel een achterstand van 20 seconden op de man voor hem. Aan het eind van de vijfde ronde ging echter ook Lorenzo Savadori onderuit, waardoor de wedstrijd moest worden stilgelegd en er een herstart over 16 ronden volgde. 

Met Jonathan Rea weer op de pole, ditmaal voor Marco Melandri en Alex Lowes, was de spanning al snel uit de race. Melandri deed in het begin van de race nog z’n stinkende best en hield Rea nog in het zicht, maar zette de tweevoudig wereldkampioen de naverbrander aan en bouwde al snel een comfortabele voorsprong op. Ook voor Tom Sykes kwam de herstart niet ongelegen. In het eerste deel kwam hij Alex Lowes maar niet voorbij, maar bij de herstart dook de voormalig wereldkampioen direct naar de derde plaats, om opnieuw in de allerlaatste bocht van de laatste ronde de tweede plaats over te nemen van Melandri.

Waar voor in het veld het de bekende Kawasaki/Ducati optocht was, waren alle ogen gericht op Chaz Davies, die zich als het welbekende warme mes in de boter door het veld naar voren aan het rijden was, na vanaf de 19e en laatste plek te zijn gestart. Aan het eind van de eerste ronde lag Davies al op de 11e plaats en schoof daarna nog relatief eenvoudig drie plaatsen op, maar had daarna toch een pittige kluif aan Leon Camier, die met de MV Agusta F4 vooral met aanremmen sterker was. Vijf ronden lang beet Davies zich op de MV stuk, maar ging ‘m daarna wel voorbij en kreeg nog een plaats extra cadeau doordat Eugene Laverty vanaf de vijfde plek onderuit schoof. 

Voor Michael van der Mark was de tweede race in Thailand er een om snel te vergeten. Bij de eerste start ging het vanwege een technisch probleem al volledig mis en was de lange Rotterdammer teruggevallen naar de dertiende plek en alsof dat niet erg genoeg was ging de YZF-R1 vlak voor de herstart opnieuw stuk en was het over en sluiten voor de voormalig WK Supersport wereldkampioen.

WK Superbike Thailand, uitslag race 2:

Pos Rijder Nat Team Motor Race
1 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 16 laps
2 Tom Sykes GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 4.078
3 Marco Melandri ITA Aruba.it Racing - Duati Ducati Panigale R 4.195
4 Alex Lowes GBR Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 10.005
5 Jordi Torres ESP Althea BMW Racing Team BMW S1000RR 14.733
6 Chaz Davies GBR Aruba.it Racing - Duati Ducati Panigale R 16.972
7 Nicky Hayden USA Red Bull Honda World Superbike Team Honda CBR1000RR 20.543
8 Xavi Forés ESP BARNI Racing Team Ducati Panigale R 24.283
9 Román Ramos ESP Team Kawasaki Go Eleven Kawasaki ZX-10RR 24.864
10 Markus Reiterberger GER Althea BMW Racing Team BMW S1000RR 26.008
11 Alex De Angelis RSM Pedercini Racing SC-Project Kawasaki ZX-10RR 27.599
12 Riccardo Russo ITA Guandalini Racing Yamaha YZF-R1 34.800
13 Ondrej Jezek CZE Grillini Racing Team Kawasaki ZX-10RR 47.090
14 Ayrton Badovini ITA Grillini Racing Team Kawasaki ZX-10RR 47.695
15 Eugene Laverty GBR Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 1'21.916
DNF
16 Leon Camier GBR MV Agusta Reparto Corse MV Agusta F4 6 laps
17 Randy Krummenacher SUI Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 11 laps
18 Stefan Bradl GER Red Bull Honda World Superbike Team Honda CBR1000RR 11 laps
DNS
19 Michael van der Mark NED Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1
20 Lorenzo Savadori ITA Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF

Tussenstand:

Pos Rijder Nat
1 Jonathan Rea GBR 100
2 Chaz Davies GBR 70
3 Tom Sykes GBR 62
4 Alex Lowes GBR 49
5 Marco Melandri ITA 45
8 Michael van der Mark NED 27