Zoeken

WK Superbike Phillip Island: uitslag race 2

26 februari 2017
Jonathan Rea heeft het eerste raceweekend van het nieuwe seizoen meteen de dubbel gescoord. De 30-jarige Noord-Ier schreef ook de tweede race in Phillip Island op naam en heeft daarmee zijn totaal aantal overwinningen op 40 gebracht. Chaz Davies en Marco Melandri maakten het podium compleet.

 

Onder iets warmere weersomstandigheden dan zaterdag ging de tweede race van het WK Superbike in Phillip Island van start, waarbij de top 9 uit race 1 voor het eerst conform het nieuwe reglement op de grid werd opgesteld. Het podium van race 1 start in omgekeerde volgorde vanaf de derde rij, de plaatsen 4 t/m 9 van race 1 schuiven door naar de eerste en tweede rij. 

Hierdoor stond Alex Lowes op de pole, naast Leon Camier en Xavi Forés, terwijl Jonathan Rea vanaf de negende plek aan de race moest beginnen. Bij het doven van het licht nam Alex Lowes de leiding in de race en wist twee ronden lang het veld aan te voeren, voor de goed gestarte Eugene Laverty, Xavi Forés en Leon Camier, terwijl de vanaf de derde rij gestarte Jonathan Rea en Chaz Davies zich al naar de vijfde en zesde plaats hadden opgereden. 

In de tweede ronde nam Laverty zelfs de leiding in de race, maar viel daarna al snel terug, waar Xavi Forés net als in de race van zaterdag het tempo voorin goed wist te volgen en nu zelfs drie ronden lang aan de leiding lag. 

Na vijf ronden was de pikorde echter weer hersteld. Jonathan Rea nam de leiding in de race en werd op de voet gevolgd door Forés, Davies, Lowes en Marco Melandri die na zijn crash in race 1 was gebrand op een goed resultaat. In de achtste ronde nam Davies de leiding in de race, maar net als zaterdag was de kopgroep nu opnieuw enorm aan elkaar gewaagd en was niemand in staat een klein gaatje te slaan. 

Melandri leek het even te kunnen doen toen hij met nog acht ronden te gaan de leiding in de race nam, voor Rea en Davies, terwijl Alex Lowes het tempo leek te moeten lossen, maar in de slotfase zat de kopgroep toch weer bij elkaar. In de laatste ronde sloeg Rea toe, ging Davies voorbij en zette daarna alle sporen bij om opnieuw als winnaar te worden afgevlagd, zijn 40e overwinning in het WK Superbike. Alleen Carl Fogarty (59), Troy Bayliss (52) en Noriyuki Haga (43) hebben meer overwinningen behaald.

Op minder dan een kwart seconde finishten Chaz Davies en Marco Melandri op de tweede en derde plaats, terwijl op amper een seconde Alex Lowes opnieuw net naast het podium greep. Xavi Forés zag zijn sterke race beloond met een vijfde plaats. Het enige slachtoffer van de nieuwe startopstelling van race 2 was Tom Sykes, die in het begin van de race teveel tijd verspilde in de tweede groep en eenmaal los het beste van zijn achterband had gevergd, waardoor er meer dan een zesde plaats ditmaal niet in zat. 

Na een moeizame eerste race, waar het Michael van der Mark vooral aan grip ontbrak bij het uitkomen van de bocht, verliep de tweede race al stukken beter voor de lange Rotterdammer. Ten opzichte van de kopgroep kwam van der Mark weliswaar nog wel tekort, maar het gat bedroeg nu slechts zeven seconden, vijf minder dan race 1. 

Voor het Red Bull Honda World Superbike Team was het eerste raceweekend met de nieuwe CBR1000RR Fireblade SP2 geen succes, maar dat had niemand binnen het team anders verwacht. De late komst van de motoren had het team in de voorbereiding genekt en bovendien was Cosworth met de nieuwe ECU de verkeerde kant opgegaan, zo bleek een week geleden tijdens de laatste wintertest.

Vooral Stefan Bradl had veel problemen met de verhouding van het ride-by-wire gasklephuis en had daardoor geen gevoel met de achterband, die veel te veel wielspin genereerde. Om het nog erger te maken mistte de voormalig Moto2 wereldkampioen stabiliteit bij het aanremmen van de bocht. Voor de tweede rem waren die laatste problemen opgelost en was verliep het insturen van de bocht nu goed, maar was de snelheid uit de bocht nog steeds veel te laag. Bij Nicky was daarentegen het omgekeerde het geval, zijn exit was goed maar het insturen was minder, wat uiteindelijk over Lucky Heights resulteerde in een crash.WK Superbike Phillip Island, uitslag race 2:

Pos Rijder Nat Team Motor Race
1 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 22 laps
2 Chaz Davies GBR Aruba.it Racing - Duati Ducati Panigale R 0.025
3 Marco Melandri ITA Aruba.it Racing - Duati Ducati Panigale R 0.249
4 Alex Lowes GBR Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 0.956
5 Xavi Forés ESP BARNI Racing Team Ducati Panigale R 2.320
6 Tom Sykes GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 4.781
7 Michael van der Mark NED Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 7.307
8 Leon Camier GBR MV Agusta Reparto Corse MV Agusta F4 9.756
9 Lorenzo Savadori ITA Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 11.135
10 Eugene Laverty GBR Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 20.123
11 Alex De Angelis RSM Pedercini Racing SC-Project Kawasaki ZX-10RR 25.799
12 Joshua Brookes AUS ERMotorsport-EliteRoads.com.au Yamaha YZF-R1 25.879
13 Markus Reiterberger GER Althea BMW Racing Team BMW S1000RR 25.917
14 Román Ramos ESP Team Kawasaki Go Eleven Kawasaki ZX-10RR 26.292
15 Stefan Bradl GER Red Bull Honda World Superbike Team Honda CBR1000RR 28.440
16 Randy Krummenacher SUI Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 3.679
17 Ondrej Jezek CZE Grillini Racing Team Kawasaki ZX-10RR 1'13.561
DNF
Nicky Hayden USA Red Bull Honda World Superbike Team Honda CBR1000RR 14 laps
Ayrton Badovini ITA Grillini Racing Team Kawasaki ZX-10RR 15 laps
Riccardo Russo ITA Guandalini Racing Yamaha YZF-R1 20 laps
Jordi Torres ESP Althea BMW Racing Team BMW S1000RR


Tussenstand: 

Pos Rijder Nat
1 Jonathan Rea GBR 50
2 Chaz Davies GBR 40
3 Tom Sykes GBR 26
4 Alex Lowes GBR 26
5 Xavi Forés GBR 21
8 Michael van der Mark NED 16