MotoGP Jerez: uitslag race

7 mei 2017
Dani Pedrosa heeft de 3.000e wegrace Grand Prix op naam geschreven. De Repsol Honda coureur nam vanaf de pole position de leiding in de race en finishte zes seconden voor Marc Marquez, die de een/twee voor het team compleet maakte. Jorge Lorenzo maakte het podium compleet, zijn eerste podium voor Ducati.

Bandenkeuze speelde een grote rol in de vierde MotoGP Grand Prix van het seizoen. Het merendeel van de grid had gekozen voor de combinatie medium voor en hard achter, met uitzondering van Marquez, Lorenzo en Johann Zarco. Marquez was met hard voor/achter van start gegaan, terwijl Lorenzo en Zarco juist de gok hadden genomen door voor en achter de medium Michelin te monteren.

In de vrije trainingen had het Repsol Honda team gedomineerd en ook de eerste twee plaatsen op de eerste rij voor zich opgeeist - met een eerste pole position voor Dani Pedrosa in 19 races, maar in de warm-up hadden zich verrassend genoeg twee andere Spanjaarden voorin gemeld: Maverick Vinales en Jorge Lorenzo, die exact dezelfde snelste tijd op de klokken hadden gezet.

Door de hogere temperatuur in de middag werden de rondetijden van de warm-up training bij lange na niet gehaald - de snelste raceronde op naam van Dani Pedrosa was bijna een seconde langzamer dan de tijd van Vinales en Lorenzo in de warm-up, waardoor de race vol verrassende wendingen zat. Het Repsol Honda duo nam weliswaar al snel afstand van de rest van het veld, maar in dat veld was genoeg actie te zien.

Andrea Iannone was na een uitstekende start van de tweede startrij doorgeschoven naar de derde plaats, voor Cal Crutchlow, Maverick Vinales, Johann Zarco en Valentino Rossi. Zarco was enorm op dreef, stormde in de tweede ronde al op naar de derde plaats en ging in de vierde ronde Marc Marquez zelfs voorbij, maar daarna kwam zijn opmars tot een halt. Een ronde later kwam Marquez weer langzij.

In de zesde ronde ging Cal Crutchlow keihard onderuit en scoorde daarmee zijn tweede DNF van het seizoen, waardoor de vierde plaats in handen van Jorge Lorenzo kwam. De Ducati fabriekscoureur had het bij de start voorzichtig aan gedaan, maar kon optimaal profiteren van de extra grip van de zachtere Michelins, waardoor hij zowel Andrea Iannone alsmede de beide Movistar Yamaha’s voorbij had kunnen gaan. Voor Andrea Iannone eindigde de race niet veel later in de grindbak.

Voor het Movistar Yamaha was de race een kwestie van overleven. Het team had maar geen oplossing kunnen bedenken voor het gebrek aan grip in bocht 7 en 8, waar de M1 met accelereren volgens Vinales voelde als op een ijsbaan. Beide coureurs vielen ook ten prooi van Andrea Dovizioso die zich geeneens voor Q2 had gekwalificeerd, maar in de race nagenoeg identieke rondetijden reed als z’n teamgenoot. Voor Rossi was het drama nog niet compleet, tegen het eind van de race was zowel voor als achter de grip totaal weg, waardoor hij zelfs terugviel naar de tiende plek, zijn slechtste finish sinds Le Mans 2013, toen hij als 13e werd afgevlagd.

Het tumult speelde zich af achter de rug van het Honda duo, dat als enige continue 1’40’ers op de klok wist te zetten. Pedrosa had in het begin van de race een klein gaatje op Marquez opgebouwd, maar in het tweede deel van de race leek de regerend wereldkampioen dankzij de harde Michelins het gat weer te kunnen dichten. Minder dan 1 seconde werd het echter niet, waardoor Marquez in de slotfase geld voor z’n eieren koos en genoegen nam met de tweede plaats en twintig punten in het kampioenschap.

Met een voorsprong van zes seconden op Marquez werd Dani Pedrosa als winnaar afgevlagd - zijn eerste overwinning sinds Misano vorig jaar - en heeft zich daarmee meteen onsterfelijk gemaakt als winnaar van de 3000e Grand Prix. De 1000e kwam in 1975 op rekening van Angel Nieto in de 50cc, terwijl Mick Doohan in 1997 in de 500cc de 2.000e in Japan op naam schreef.

De derde en laatste podiumplaats ging naar Jorge Lorenzo, die het juk van het verre van soepel verlopen begin bij Ducati van zich af had weten te werpen. De gok voor medium Michelins pakte voor Lorenzo in de race goed uit, die als geen ander erin kan slagen met een zachtere compound een race uit te rijden. Die souplesse waarmee Lorenzo met de Ducati reed was uiteindelijk funest voor Johann Zarco, die in het begin van de race agressiever was geweest, maar daardoor geen antwoord op Lorenzo had en genoegen moest nemen met een meer dan uitstekende vierde plaats als snelste Yamaha coureur.