Zoeken

2017 IOMTT: Michael Dunlop wint Senior TT

9 juni 2017
Voor het tweede jaar op rij heeft Michael Dunlop het hoogtepunt van de Isle of Man TT, de Senior TT, op naam geschreven. De Bennetts Suzuki coureur finishte de herstartte 4-ronden race, die vanwege een crash van Ian Hutchinson was stilgelegd, meer dan tien seconden voor Peter Hickman. Dean Harrison maakte het podium compleet.

De afsluitende race van de 2017 Isle of Man TT leek een spannend gevecht te worden tussen Peter Hickman, die nog elke race dit jaar op het podium heeft gestaan, en Ian Hutchinson die eerder de week al de Superbike en Superstock TT op naam had gezet.

Hutchinson nam in het deel naar Glen Helen direct de leiding in de race, maar kwam daarna onder flinke druk van Peter Hickman te staan die na een voortvarende start al in de Mountain Sectie de snelste tussentijd had en aan het eind van de eerste ronde ruim een seconde voorsprong op Hutchinson had, met Bruce Anstey op de Honda RC213V-S op de derde plaats.

Het gat tussen de twee bleef in de tweede ronde nagenoeg constant met een klein voordeel voor Hickman, tot bij de 27th Milestone Ian Hutchinson keihard onderuit ging en de race door de wedstrijdleiding moest worden stilgelegd.

De herstart over 4 ronden die volgde pakte goed uit voor Michael Dunlop. Voor de rode vlag lag 28-jarige Noord-Ier, die dit jaar naar Suzuki was overgestapt, slechts op de vijfde plaats en leek het tempo van Hutchinson en Hickman niet te kunnen volgen, maar bij de herstart was de neef van wijlen Joey Dunlop onnavolgbaar.

Al bij Glen Helen lag Michael anderhalve seconde voor op Bruce Anstey, terwijl Peter Hickman de vierde tussentijd had. Hickman reed zich weliswaar op naar de tweede plaats, maar had geen antwoord op de ontketende Michael Dunlop, wiens rondetijd van Glen Helen tot Glen Helen (1e-2e ronde) zelfs onder de 17 minuten lag.

Aan het eind van de tweede ronde lag Dunlop al bijna tien seconden voor, maar bij de nu enige tankstop liep Hickman tweeënhalve op de Suzuki coureur in. Op de baan moest Hickman zijn meerdere echter erkennen in Michael Dunlop, die na vier ronden met een verschil van dertien seconden als winnaar werd afgevlagd.

Het is de derde Senior TT overwinning voor Michael Dunlop, zijn tweede op rij en bovendien een overwinning voor een ander merk. Dat alleen al was zijn grootste motivatie geweest, vertelde Joey na afloop van de race. “We kwamen hier met een stock machine en hebben nog veel werk te verrichten, maar ik wist dat ik kon winnen. De eerste wedstrijd hadden we pech en vanwege de regen hebben we ook niet veel kunnen trainen. Ik wilde hier laten zien dat ik ook op een andere machine winnen kan en dat is vandaag gelukt.”

Peter Hickman en Dean Harrison maakten het podium compleet, Peter sleepte bovendien de Joey Dunlop bokaal in de wacht, die enkele jaren geleden in het leven is geroepen als overall resultaat van de TT. Dankzij zijn 5 podium finishes won Hickman de bokaal voor Michael Dunlop, die weliswaar twee races heeft gewonnen maar ook een DNF heeft gehad.

7 David Johnson Norton Motorcycles Norton SG7 1:10'31.471 128.398
8 Conor Cummins Padgetts Motorcycles Honda CBR1000RR Fireblade 1:10'58.288 127.589
9 Martin Jessopp Riders Motorcycles BMW BMW S1000RR 1:11'09.747 127.247
10 William Dunlop Temple Golf Club Yamaha YZF-R1 1:11'10.616 127.221
11 Jamie Coward Radcliffe's Racing BMW S1000RR 1:12'15.297 125.323
12 Dan Kneen Team Penz13.com BMW Motorrad BMW S1000RR 1:12'21.678 125.139
13 Daley Mathison Eddie Stobart BMW S1000RR 1:12'30.862 124.875
14 Daniel Hegarty Top Gun Racing / Keltruck Honda CBR1000RR Fireblade 1:12'31.170 124.866
15 James Cowton McAdoo Racing Kawasaki Kawasaki ZX-10RR 1:12'32.815 124.819
16 Gary Johnson ReactiveParts.com Suzuki GSX-R1000 1:12'34.137 124.781
17 Philip Crowe Handtrans / Fleedwood Grab / Sheff BMW S1000RR 1:12'35.014 124.756
18 Horst Saiger iXS Kawasaki ZX-10RR 1:12'36.982 124.699
19 Shaun Anderson Anderson Race Developments Suzuki GSX-R1000 1:12'54.884 124.189
20 Dominic Herbertson WH Racing BMW S1000RR 1:13'09.925 123.766