Zoeken

KTM kondigt nieuwe 2-takt Enduro's aan

20 maart 2017
De koning is dood, lang leve de koning! Dachten we dat met de komst van Euro4 definitief het einde van de tweetakt was ingeluid, kondigt KTM vrolijk twee nieuwe tweetakt Enduro modellen aan. De 250 EXC en 300 EXC zijn nog deze zomer bij de dealer te verwachten.

 

Wij juichen het wel toe, de keuze die in Mattighofen is gemaakt om vol te investeren in de bitaktikus. Bovendien getuigt het ook wel van lef, door de milieumaffia is de tweetakt jarenlang weggezet als de verpersoonlijking van alle kwaad. Terwijl de voordelen van een tweetakt legio zijn: het is lichter en minder complex qua technologie en bovendien heb je elke omwenteling een arbeidsslag.

Die voordelen hebben in de motocross wereld al geleid tot de terugkeer van tweetakt cross-klassen, maar dat het ook zou leiden tot echte straatlegale modellen was het laatste wat we hadden verwacht. Dankzij benzine-injectie blijkt het toch mogelijk te zijn.

Dat is namelijk het grote verschil met de oude tweetakt machines, die het brandstofmengsel via een carburateur kregen geserveerd. KTM noemt de het TPI, ofwel Transfer Port Injection. En dat is niet het enige wat uniek is aan het nieuwe tweetakt motorblok, volgens KTM is bij het nieuwe blok de traditionele tweetakt benzine verleden tijd. 

Joachim Sauer, KTM Product Marketing Manager:
Dit is een onvoorstelbaar opwindende ontwikkeling voor KTM. We zijn al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van 2-takt benzine-injectie, en ons doel was competitieve motoren te ontwikkelen met alle voordelen van injectie, zonder inbreuk te doen op het ‘Ready to Race’ mantra. We hebben uitgebreid getest en onze R&D afdeling heeft de nodige zaken in overweging moeten nemen gedurende het proces, dus zijn we nu met deze volgende stap en ’s werelds eerste in technologie in dit segment erg gemotiveerd.
We kijken zeker uit naar de lancering van de nieuwe 2018 KTM 250 ECX TPI en KTM 300 ECX TPI enduro machines in mei. In Europa zullen de motoren vroeg deze zomer al beschikbaar zijn, in de Verenigde Staten en Canada zal de tweeënhalf in een beperkte oplage aan het eind van het najaar beschikbaar zijn.